• Lauren Molengraaf vol trots in haar 'Europese trui'.
• Lauren Molengraaf vol trots in haar 'Europese trui'. Foto: John Wijntjes

Lauren Molengraaf geniet van ‘Europese trui’

Algemeen

CAPELLE • “Het mooiste moment uit mijn sportleven tot nu toe”, noemt Lauren Molengraaf de onlangs door haar behaalde Europese Titel in het veldrijden bij de junioren.

Haar winnende race reed de 17-jarige Capelse in het Belgische Namen. “In de eerste ronde reed ik behoorlijk ‘van achteren’”, blikt ze terug. “Maar daarna schoof ik al snel wat plekjes op om vervolgens aan te haken bij de kopgroep. In de laatste ronde greep ik de afdaling aan om op kop te komen. Alleen een Italiaanse renster bleef in mijn spoor. Het kwam aan op de laatste klim. We moesten van de fiets af en ik rende ‘voor mijn leven’ om als eerste aan te komen. Ik voelde dat het kon en maakte het waar. Echt geweldig om mee te maken. Wat ben ik trots op die Europese trui!”

Molengraaf, die al eerder derde werd op het WK Junioren, heeft dit seizoen sterke progressie geboekt als veldrijdster. “Ik ben vooral vooruit gegaan op conditie en kracht”, geeft ze aan. “En daarnaast ben ik weer een jaartje ouder en ervaring rijker. Ook dat scheelt. Vorig jaar eindigde ik op het EK als twaalfde, nu als eerste. Het gaat lekker.” Dat ze Europees Kampioen zou kunnen worden speelde al een tijdje in haar achterhoofd. “Komt door mijn twee overwinningen in recente wereldbekerwedstrijden”, zegt ze. “De concurrenten daar reden ook het EK, dus dan weet je dat je kansen hebt op de zege. Ik neem nu een weekje rust én tijd voor mijn VWO-toetsen en ga me dan voorbereiden op de rest van het veldrijseizoen, waarin nog Wereldbekerwedstrijden en het WK ( in Hoogerheide, red.) op het programma staan. “Of ik ook wereldkampioen kan worden? Zeg nooit nooit, maar die race is nog sterker bezet dan het EK. We gaan het zien. Eerst nog maar even nagenieten van het EK en die mooie blauw-witte trui met sterren erop en daarna weer trainen. Individueel én met mijn ploeg. Ik ben een aantal maanden geleden aangesloten bij Tormans, een Belgisch profteam. Daar ben ik erg blij mee. Hier kan ik mijn ontwikkeling versnellen. Ik ben op de goede weg, maar weet ook dat er nog een weg te gaan is voor ik de seniorentop bereik. Pas deed ik mee aan ‘de Nacht van Woerden’ waar sterren als Marianne Vos aan de start verschenen. Ik werd er zesde. Dat was best kicken, maar ik zag er óók dat ik nog veel flink wat stappen moet zetten om écht aan te haken bij de elite. Een mooi doel om aan te werken.”

Jan Timmer