'Rug recht houden' bij MIRT-gesprekken

capelle • Met een 'motie vreemd' op een speciaal ingelaste vergadering wilde de Capelse gemeenteraad afgelopen week een boodschap meegeven aan wethouder Rik van Woudenberg bij het MIRT-overleg over de Algeracorridor: houd de rug recht en verdedig de belangen van Capelle zo goed mogelijk.

Waar sommige partijen spraken over de motie als 'noodgreep' voor de gemeenteraad, spraken andere fracties van een 'ondersteuning' richting de wethouder voor zijn gesprek met de zes andere partners van het onderzoek MIRT Oeververbindingen regio Rotterdam. De raad gaat mee in de variant waar het college de voorkeur voor heeft (1b accent), maar met mitsen en maren. Om de wethouder 'huiswerk' mee te geven voor overleg over de toekomstplannen met de Algeracorridor werd de motie “MIRT Oeververbinding Regio Rotterdam - Voorkeursalternatief” ingediend. Hierin zijn punten opgenomen waarvan de raad wil dat de wethouder deze aankaart bij gesprekken met de partners. Zo wil de raad bijvoorbeeld geen extra asfalt, een fietsbrug tussen het Vuykpark en Krimpen (met gedegen en brede bewonersparticipatie) en dient het Kralingseplein meegenomen te worden in het onderzoek naar doorstroming. Verschillende punten uit de 'Bewonersvariant Algeracorridor' zijn door de raad meegenomen. De motie werd met 30 stemmen voor en één stem tegen aangenomen.

Op 2 november heeft wethouder Rik van Woudenberg een gesprek gehad met de andere MIRT-partners. Hij blikt terug op die bespreking. "Het eerste gesprek is goed gegaan", zegt Van Woudenberg. "Zoals beloofd heb ik de motie vreemd ook gedeeld met de andere partijen. Zij hebben deze ontvangen en bestudeerd, maar ze hebben er nog niet echt inhoudelijk op gereageerd. Dat komt terug in de uitwerkingsfase."
Die volgende fase wordt een weg van compromissen sluiten; naast voorkeuren vanuit het Capelse spelen regionale belangen. Het Krimpense college heeft bijvoorbeeld een andere mening over ontsluitingen aan de Capelse kant van de Algerabrug. "We hebben te maken met twee meningen over één stukje weg", zegt Van Woudenberg. "Het is aan mij om de rug recht houden, want het gaat hier om Capels grondgebied."

Participatie

Over participatie binnen Capelle is de afgelopen tijd veel gesproken. De wethouder belooft op dat vlak beterschap voor de uitwerkingsfase van de plannen met de Algeracorridor. "We willen informatieavonden organiseren en buurtbewoners tegen die tijd uitnodigen om mee te praten over dingen als de fietsbrug bij het Vuykpark en hen nog een keer uitnodigen als er niet gereageerd wordt. Dat geldt ook voor zaken als de ligging van bepaalde fietspaden, waar en hoe maatregelen tegen geluidsoverlast worden toegepast, en op welke wijze de dijk autoluw wordt gemaakt." Op welke trede van de participatieladder belanghebbenden dan staan? "Participatie is voor mij meer dan mensen alleen van informatie voorzien", aldus Van Woudenberg. "Wat mij betreft kan die rol besluitvormend zijn."

De komende weken heeft Van Woudenberg nog meer gesprekken, waaronder met de minister van Infrastructuur en Waterstaat. De uitwerkingsfase voor de Oeververbinding zal ongeveer anderhalf tot twee jaar in beslag nemen.

Wat gebeurt er als zes MIRT-partners het eens worden over het totale plaatje, maar de Capelse gemeenteraad niet meegaat in de plannen? "Ik hoop dat het nooit zover komt en zal in gesprek met de raad blijven om dat te voorkomen", zegt Van Woudenberg. "We hopen daar met veel overleg van tevoren uit te komen."

Huub Lakerveld