• Kunstenaar Elly Kern.
• Kunstenaar Elly Kern. Foto: Annemarie van der Ploeg

Schilderen als uitlaatklep bij afasie

Algemeen

CAPELLE • De kunstenaars Elly Kern en Kees de Jong geven in Capelle aan den IJssel al jarenlang schilderlessen aan mensen met afasie.

Dat doen de twee bekende Capelse kunstenaars samen met de niet-Capelse kunstenaar Jessica Verleg. De lessen worden gegeven door het afasiecentrum, dat op drie verschillende locaties activiteiten verzorgt. De kunstenaars willen graag meer bekendheid voor deze lessen en hopen dat nog meer afasiecliënten zich zullen aanmelden.

“Afasie is een niet-aangeboren hersenletsel, een taalstoornis”, legt Elly Kern uit. “De cliënten met afasie konden vroeger natuurlijk met de gewone taal communiceren. Wanneer je jezelf minder kan verwoorden, is het ook heel moeilijk om je in allerlei dingen te uiten. Deze mensen weten wat ze willen zeggen, maar het komt er gewoon niet uit. Ze zijn onzeker, maar zien wat ze nog kunnen als ze eenmaal zijn begonnen. Tekenen en schilderen is dan een uitlaatklep.” 

“Voor cliënten die niet weten wat ze moeten doen, proberen wij een nieuwe hobby te creëren”, vervolgt Kern. “Vaak moeten ze leren met hun linker hand te werken, maar dat lukt. Daar maak ik een diepe buiging voor. Wij helpen ze weer een goede coördinatie te krijgen op het doek. De schilderlessen, waar mensen met afasie gratis mogen komen schilderen, gaan het hele jaar door. Wij krijgen van de Stichting Marline Fritzius een klein budget waarvan wij onze materialen betalen. Er worden ook elke jaar werken verkocht op de Kunstmarkt, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de materialen.”

Drie locaties
Niet iedereen weet dat je, als je afasie hebt, de gratis schilderlessen kan gaan volgen. Kern: “Het afasiecentrum verzorgt de lessen op drie locaties, op maandag aan de Baronie, op dinsdag aan de Beemsterhoek en op vrijdag aan de Bazuin. Ongeveer om de dertien weken rouleert elk van ons van locatie en dat gaat prima. De cliënten vinden het ook leuk, omdat elk weer anders werkt.”

Vrije keuze
“We verzinnen ook thema’s maar daar hoeft niet iedereen aan mee te doen. Ieder kan zijn eigen gang gaan. De een schildert een stilleven en de ander vindt bloemen leuk. Daar zijn ze vrij in. En wat zo leuk is; de cliënten helpen elkaar ook. En lotgenoten kunnen elkaar hier ontmoeten natuurlijk. Wij praten tijdens het schilderen ook over het dagelijks leven. En als iemand geen behoefte heeft om iets te zeggen, dan doet hij dat niet. Het is eventjes vergeten en zien dat er nog wat anders is. Over het algemeen is het altijd een leuke, vrolijke groep. Ik doe dit inmiddels al meer dan vijftien jaar. Sommige cliënten zitten hier al vanaf het begin. Hoe prettig is het om mooie dingen te maken waar geen woorden voor nodig zijn?”

Info en aanmelden
Mensen die getroffen zijn door afasie en een nieuwe invulling van hun tijd zoeken, kunnen mailen naar info@praatatelier.nl voor meer informatie of het aanmelden voor de schildercursus. Op De Linie 5 zit het afasiecentrum, waar ook een folder verkrijgbaar is. De schilderlessen duren van 13:00 tot 15:30 uur.

Annemarie van der Ploeg