• Studenten van Accent Praktijkonderwijs helpen mee bij het scoutcentrum.
• Studenten van Accent Praktijkonderwijs helpen mee bij het scoutcentrum. Foto: Huub Lakerveld

Ook na Natuurwerkdag meer handen nodig bij scoutcentrum

Algemeen

CAPELLE • Tijdens de Natuurwerkdagen op 4 en 5 november staken tientallen vrijwilligers vrijwilligers de handen uit de mouwen bij Scoutcentrum Rotterdam aan de ‘s-Gravenweg. Manager Lachnan Kopuit hoopt dat deze dagen de aanzet zijn voor een meer constante toestroom van vrijwilligers.

De wilgentakken worden af en aan gesleept, en de zagen klinken over het terrein; er is genoeg bedrijvigheid tijdens de Natuurwerkdag op vrijdag. Lachnan Kopuit is tevreden over de opkomst. Hij is manager bij Scoutcentrum Rotterdam, een taak waar veel verschillende rollen bij horen: het aansturen van vrijwilligers, contacten leggen voor het scoutcentrum, begeleiden van leertrajecten en trainingen, het regelen van materialen en communicatie naar buiten. “Dat gaat 24/7 door”, aldus Lachnan. “Soms is dat een nadeel, maar er staan heel mooie en gezellige momenten tegenover. Het mooiste is de glimlach van mensen die hier zijn geweest.”

Lachnan vertelt wat er tijdens de Natuurwerkdagen gedaan wordt op het terrein. Zo bouwen de vrijwilligers samen een insectenhotel, wordt restafval verzameld, wilgen geknot, brandnetels gekortwiekt en een nieuwe wilgenmuur geplaatst. Deze muur, een halve cirkel gemaakt van jonge wilgen en wilgentakken, dient als schuilplaats voor dieren en in het midden is tegelijkertijd een gezellige verzamelplaats voor de scouts. Boomspecialisten halen ook jonge boompjes weg die elkaar dreigen te verdringen.

Vrijwilligers nodig
Voor de taken die moeten gebeuren op het terrein van negen hectare zijn meer handen nodig dan de hulp die het scoutcentrum alleen tijdens de Natuurwerkdagen krijgt. “Van één keer per jaar kunnen we het terrein niet opknappen”, zegt Lachnan. “Met deze dagen hopen we mensen enthousiast te maken voor vrijwilligerswerk hier. Het is leuk voor sociale contacten en mensen uit de stad kunnen er ook even tussenuit in het groen. Het hoeft niet wekelijks, maar als mensen één keer per maand langskomen zijn wij al erg geholpen. Zij hebben een mooi plekje om te werken en wij hebben er ook profijt van.” Verveling komt zelden voor, zegt Lachnan. “Er is altijd iets te doen. Binnen kunnen vrijwilligers soms ook technische klusjes doen, zoals lampen vervangen.”

Op vrijdagochtend is er een vast team aan het werk op het terrein van 8:00 tot 12:00 uur. Vrijwilligers kunnen zich bij hen aansluiten.