Gemeente plaatst 31 ‘bladkorven’ in Capelle

capelle • Deze week plaatst de gemeente Capelle aan den IJssel verspreid door de stad 31 bladkorven, waar inwoners dode bladeren in kunnen deponeren.

De korven zijn bedoeld voor bladeren van straat, van de stoep of uit de tuin. Bladeren kunnen op straat putten van de riolering verstoppen en zorgen voor gladheid. Deze korven zijn uitsluitend bedoeld voor bladeren, en niet voor ander organisch materiaal als takken.

De bladkorven worden regelmatig geleegd en als dit niet het geval is, kunnen inwoners een melding doen. De link naar de meldpagina is te vinden op www.capelleaandenijssel.nl/overlast-van-bladeren-doe-ze-in-de-bladkorf#blad. Hier zijn ook alle locaties van de korven te zien.

Voeding
Bladeren kunnen ook een mooie rol in de natuur vervullen. In de tuin kunnen bladeren namelijk juist een welkome ‘mest’ vormen; planten halen voedingsstoffen uit afbrekende bladeren en takken. Voor dieren zoals egels en vogels, bieden de bladeren daarnaast goede schuil- en nestplaatsen. Ook komen er insecten af op de bladeren, die weer als voedsel voor bijvoorbeeld vogels dienen. Om die reden laat de gemeente dit jaar op een aantal (veilige) plekken wat meer blad liggen.

Geen vervanging gemeentetaken
De gemeente ruimt de meeste bladeren op straat zelf op en het opruimen door inwoners is dan ook geen vervanging van gemeentetaken, benadrukt een woordvoerder. “Het loopt een beetje in elkaar over; bladeren van bomen in de openbare ruimte kunnen door de wind ook op stoepen en in tuinen van mensen belanden. Samen met de inwoners maken wij immers de stad."