Herstel weidevogel-bestand Hitland wordt ‘lastig’

capelle • Het herstel van het weidevogelbestand in Hitland wordt een lastige kwestie. Dat meldt de Stichting Natuurvrienden Capelle.

Ongunstig

“De weilanden waarover het gaat zijn privé-eigendom van aantal boeren”, schrijft de SNC. “Twee of drie willen meewerken, twee of drie anderen niet. Daarnaast zijn er veel conflictueuze elementen; predatie door vos, kraai en meeuwen is toegenomen en het landschap is veranderd: meer bomenbestanden, wat ongunstig is. Het maairegime ten gunste van weidevogels kan weer nadelig zijn voor insecten.”

Afspraken

Er zijn wel afspraken gemaakt, benadrukt de SNC. Vrijwilligers beginnen met de tellingen van broedresultaten weidevogels en daarna volgt overleg over kansen, zoals het plaatsen van nestbeschermers. “Het intiatief van SNC wordt professioneel ondersteund door het Agrarisch Collectief Krimpenerwaard waarbij vele boeren zijn aangesloten om ecologisch te “boeren”. Ook twee boeren in Hitland zijn daarbij aangesloten. De boeren staan onder contract en verkrijgen subsidies voor ecologisch beheer.”