• Monique Maurik.
• Monique Maurik. Foto: Annemarie van der Ploeg

Thema-avonden over rouw en zingeving

capelle • Monuta Monique Maurik organiseert samen met Wendy Hoogendijk op 16 november en 14 december twee toegankelijke inspiratie avonden met de thema’s rouw, veerkracht, troost en de zin van het leven. De avonden krijgen invulling met live muziek, theater en verschillende sprekers. 

“De avonden staan op zichzelf als inspiratie avonden en zijn tevens een voorzet voor mijn nazorg als Monuta Monique Maurik", legt Monique uit. Er is veel behoefte aan nazorg, maar tot nu toe kon ik die niet realiseren. De thema-avonden, die ik inspiratie-avonden ga noemen, zullen elk kwartaal hier in het Afscheidshuis aan den IJssel gaan plaatsvinden. Mensen kunnen elkaar hier ontmoeten en de verbinding gaan zoeken. Op de sociale media is te zien waarover precies de inspiratie avonden met wisselende onderwerpen zullen gaan.” 

“Voor mij is nazorg enorm belangrijk. Ik maak een intense periode door met de familie, maar wanneer de uitvaart voorbij is, houdt het contact niet ineens op. Dat lukte niet altijd, ook gezien de drukte van alledag. Wij merken dat er bij de Capellenaren enorm veel behoefte aan is, dus vandaar dat wij dit soort avonden gaan organiseren. Wendy Hoogendijk, theatermaker, had gehoord dat ik goede nazorg zocht en zo ontstond het idee waarmee we dus door kunnen gaan met een voorzet voor de inspiratie avonden. Wendy is een bekende Capelse theatermaker. Zij heeft ook de voorstelling ‘Lang en gelukkig’ met 80-plussers gedaan in het Isala Theater en heeft een solovoorstelling die ‘Radiostilte’ heet. Deze gaat over de kwetsbaarheid van het leven, het overlijden van haar vader en veerkracht. Ze begon met een nieuw thema, ‘Verlies en troost’ en kwam zo op mijn pad. Ze maakt zo rouw bespreekbaar en zal dit doen op de avonden. Verder hebben we als spreker Fokke Obbema, Volkskrant-journalist die een aangrijpend artikel schreef over zijn hartstilstand. Hij publiceerde veertig interviews met als thema ‘Wat is de zin van het leven?’ Daarnaast hebben we Ameline Ansu, socioloog, die het boek ‘Van harte gecondoleerd’ schreef en Tim Overdiek, therapeutisch coach, die het boek ‘Als de man verliest’ schreef. Ook ds. Ruben Schep, de Capelse dominee die bij heel veel Capellenaren betrokken is, zal spreken. Wij denken dat het hele mooie avonden worden waarin we interactie met het publiek zoeken. Kaarten voor de eerste avond waren snel weg, maar voor de tweede zijn er nog kaarten”, besluit Maurik.

Annemarie van der Ploeg