• Charles Vermeer, Annie Valkenier en Ardjoena Soerjadi voor het orgel van de Paulus' Bekeringkerk.
• Charles Vermeer, Annie Valkenier en Ardjoena Soerjadi voor het orgel van de Paulus' Bekeringkerk. Foto: Annemarie van der Ploeg

Ardjoena Soerjadi 20 jaar dirigent bij Capels Dagkoor

Algemeen

CAPELLE • Ardjoena Soerjadi is dit jaar 20 jaar dirigent van het Capels Dagkoor, het eerste koor waarvan hij dirigent werd. Dit jubileum wordt feestelijk gevierd met een jubileumconcert in de Pauluskerk aan de Merellaan op 5 november.

“Mijn voorganger, goede vriend Matthijs Vijverberg, dirigeerde hier maar ging weg”, zegt Soerjadi. “Hij tipte mij en zo begon ik 20 jaar terug voor het eerst als koordirigent. Ik was begonnen als orkestdirigent en had wat ervaring, maar nooit als vaste koordirigent. Het was spannend maar ze waren allemaal heel lief voor me. Soms probeerde ik wat voor te zingen en er werd niet gelachen, maar dat had best gekund. Zo begon ik en heb ik hier veel geleerd. Ik heb fouten kunnen maken, maar kon ook verder komen.”

Het koor heeft een gemoedelijke sfeer en trouwe leden. Soerjadi: “Het is natuurlijk het leukste koor van Capelle. Er is vrijwel altijd een 100 procent opkomst, terwijl leden soms met taxi’s of belbussen moeten komen en hier nog wel eens een uur moeten wachten om weer opgehaald te worden. We zingen vooral klassiek, met af en toe een uitstapje naar iets lichters. Ze hebben allemaal serieus koorervaring en kijken er niet van op als de muziek complexer wordt. De mensen mopperen ook niet, ook niet als het wat kouder wordt. Het zijn bikkels wat dat betreft. Af en toe moet je afscheid nemen van iemand maar het koor is volop levendig en er is volop inzet en enthousiasme. Je kunt er echt heel veel mee doen. En we groeien nog steeds. Onvoorstelbaar.”

Annie Valkenier, contactpersoon, is de spil van het koor. “Vanaf het begin van het koor, nu 37 jaar geleden, hoorden we bij de muziekschool. Toen zaten we nog waar nu het Van Capellenhuis zit, in een aula met schitterende akoestiek. In de nieuwbouw van de muziekschool bij het Isala Theater hadden we een zaal zonder enige akoestiek. Een ontzettende overgang waardoor het ledenaantal zakte. En toen kwam Ardjoena in een koor wat weer opgebouwd moest worden.”

“In 2009 werd het koor onderdeel van het Charles Vermeer Zang Instituut toen de muziekschool failliet ging. Wij zorgen voor de administratie en het financiële deel. Ik ben zelf popzanger maar wel met een klassieke zangopleiding, maar ik hou van allerlei stijlen. Ik hou ook van klassiek en ben heel blij met dit koor want ik heb graag een breed aanbod”, besluit Charles Vermeer.

Voor kaarten voor het concert (zaterdag 5 november, 15.00 uur), mail naar info@charlesvermeer.nl.

Annemarie van der Ploeg