Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Deelscooters verdelen Capelle

Algemeen

Een scooter is een snorfiets, bromfiets of motorfiets waarbij de voeten tijdens het rijden naaste elkaar tussen de stuurrichting en de zitplaats worden geplaatst (Wikipedia). Een snorscooter mag 25 km/u. 

Sinds 10 oktober is het in Capelle mogelijk om elektrische deelscooters te gebruiken. Toen begon een proef met 150 deelscooters van Check, Felyx en GO Sharing. Wethouder Rik van Woudenberg onderzoekt hiermee of deelscooters passen bij Capelle: “Duurzame deelscooters zijn zeker bij jongeren populair. Maar kris-kras geparkeerde deelscooters zorgen ook voor verrommeling op straat. Dat willen we absoluut niet. Als blijkt dat het een puinhoop op straat wordt stoppen we direct.” De proef in Capelle duurt tot en met de zomer van 2023 waarna een definitief besluit volgt. 

De afgelopen week ben ik ongelooflijk vaak aangesproken door mensen die zich nu al ergeren aan deze scooters op voetpaden. Mensen met rollators, scootmobielrijders, maar ook dames met kinderwagens. “Ze staan gigantisch in de weg” en “ik kan er amper langs” zijn de meest voorkomende zinnen. Ik heb er zelf nog geen last van. Heb tientallen hbo-studenten lesgegeven die op de scooter naar de Hogeschool kwamen en zich ‘s avonds op de hometrainer in het zweet trainden om iets aan hun ‘dikke achterwerk” (eigen citaten) te doen. Studenten die liever de scooter pakten dan de fiets. Ze hadden hun snorfiets flink opgevoerd en waren sneller op school dan hun medestudenten op de e-bike en konden dus langer op de mobieltjes ‘netwerken’. Dus win-win. Allemaal prima, tijd is kostbaar en niet eindeloos, ik weet het als geen ander. Maar het is wel te hopen dat hier in Capelle de proefkonijnen, want dat zijn deze gebruikers in feite, zorgen dat dit project een succes wordt. Want dat zou betekenen dat snorfietsen daadwerkelijk op de juiste plaatsen worden gezet en niet her en der de (vaak smalle) weg verspreiden. 

Op www.wopsgravenland.nl en www.capelleaandenijssel.nl valt meer te lezen over het op de juiste wijze gebruiken van deelscooters of om een melding te maken. Buiten de parkeervakken kan een gebruiker de snorfiets immers niet afmelden, dus wordt in dit geval goed gebruik beloond, zoals het hoort. Dat voorkomt een rommelig straatbeeld op drukke locaties, zoals bij winkelcentra De Koperwiek en De Terp. Maar ook in uw straat.

Cor Hulsbus