• Jaco's fiets werd op het spoor gegooid.
• Jaco's fiets werd op het spoor gegooid. Foto: Jaco van Lith

Jaco (75) bespuugd en uitgescholden bij Capelsebrug

capelle • De 75-jarige Jaco van Lith is zondagmiddag bespuugd en uitgescholden op metrostation Capelsebrug. Zijn vouwfiets werd bovendien op het spoor gegooid, met een kortsluiting, steekvlam en oponthoud voor de metro tot gevolg.

Jaco verklaart dat hij bovenaan de roltrap wachtte om naar beneden te gaan, toen een jongeman met de roltrap omhoog ging. Toen Jaco aan de jongen vroeg of hij hem niet had gezien, schold de jongen hem uit en spuugde hem in het gezicht. Vervolgens gooide hij de fiets van Jaco op het spoor, met alle gevolgen van dien.

Verloedering

Jaco van Lith spreekt van verloedering in de maatschappij. “Iedereen heeft het over een verloedering. Het is overal aanwezig. Als dit soort dingen maar vaak genoeg gebeuren, gaan we het normaal vinden.” 

Jaco verliet het perron meteen omdat hij zich er niet meer veilig voelde en belde de politie. “Terwijl ik beneden op de politie wachtte, vroeg een groepje van drie jongens wat er gebeurde. Toen ik met hen praatte, kwam de jongeman langs. Ik vertelde die drie jongens dat dit de dader is en zij sloten hem in tot de politie kwam. Helaas kwamen er mensen uit een net gearriveerde bus die - zonder iets van het incident af te weten - verhaal gingen halen bij de drie jongens."

Verdachte zit vast

Jaco van Lith heeft aangifte gedaan bij de politie, die hem na het incident thuisbracht. De verdachte, een man uit Capelle aan den IJssel, zit nog vast.