Tariefverhoging OV gaat definitief door

regio • De Bestuurscommissie Vervoersautoriteit van de MRDH heeft de tariefverhoging van 7,24 procent voor het openbaar vervoer in 2023 definitief goedgekeurd. Reizen met de bus en metro wordt daarmee fors duurder in het komende jaar. 

Verschillende partijen - waaronder het regionale vervoersbedrijf RET - pleiten ervoor de btw op openbaar vervoer af te schaffen. Dit voorstel moet nog besproken worden in de Tweede Kamer. 

Met het eventueel afschaffen van de btw zou het openbaar vervoer juist iets goedkoper worden voor de reiziger. De btw op het ov is negen procent.


Vaccinatieronde herhaalprik tegen corona op stoom

regio • In de eerste drie weken van de nieuwe vaccinatieronde tegen corona heeft GGD Hollands Midden ruim 65.000 mensen een herhaalprik gegeven. Dat doet de GGD niet alleen op de eigen vaccinatielocaties, maar met mobiele teams ook bij mensen thuis of op hun werk.

Ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid hebben voorrang. Deze groep is inmiddels bijna in zijn geheel uitgenodigd. 

Op de vaccinatielocaties van GGD Hollands Midden -in Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiden- wordt het steeds drukker, meldt een woordvoerder: “Nu de coronabesmettingen oplopen is het nog belangrijker om niet te wachten met het maken van een afspraak voor de herhaalprik. De vaccinatielocaties hebben voldoende capaciteit om iedereen die aan de beurt is op afspraak te vaccineren.”

Thuis
Voor mensen met een uitnodiging die niet in staat zijn om naar een vaccinatielocatie te komen, zet GGD Hollands Midden mobiele vaccinatieteams in. Zij vaccineren mensen thuis.

Er zijn ook mobiele teams op pad die bewoners in zorginstellingen zonder medische dienst vaccineren. En er gaan mobiele teams langs bij de ziekenhuizen in de regio om zorgmedewerkers te vaccineren op hun werk. 

“Een herhaalprik is extra belangrijk voor zorgmedewerkers. Om zichzelf en patiënten te beschermen en voor de continuïteit van de zorg. Daarom krijgen ook zorgmedewerkers voorrang in deze vaccinatieronde”, aldus de GGD-woordvoerder.


Wandelen met PvdA Capelle in Schollevaar

capelle • Buurtbewoners kunnen op vrijdag 21 oktober een rondje door de wijk lopen met raadslid Karin Weemhoff. De bewoners kunnen aansluiten om te vertellen wat er in de wijk speelt. 

De wandeling begint om 19:30 uur vanaf Wijkcentrum Schollevaar, Maria Danneels Erf 20.