Mogelijk minder RET bussen door staking

capelle • Tijdens een aangekondigde staking op 19, 20 en 21 oktober rijden RET bussen mogelijk minder vaak of met vertraging.

Vakbond FNV heeft haar leden opgeroepen om te staken op woensdag 19 oktober, donderdag 20 oktober en vrijdag 21 oktober. Een deel van de RET bussen rijdt op deze dagen niet of niet op tijd. Het is voor de RET nog niet duidelijk welke ritten er niet rijden.  


Gratis cursus voor minder taalvaardige Capellenaren

capelle • In samenwerking met de taalschool NLtraining biedt de gemeente Capelle aan den IJssel een gratis 10-weekse taalcursus aan om inwoners met lage taalvaardigheden (18+) te helpen. De taallessen worden gegeven in Wijkpunt De Torenhof en Buurtcentrum De Trefhoek. Afhankelijk van de wensen en behoeften wordt de nadruk gelegd op taal en werk, taal en gezondheid of taal en ontwikkeling.

In Capelle zijn er ongeveer 9.000 volwassenen met lage taalvaardigheden. Zij ervaren verschillende problemen zoals moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Er is ook vaak sprake van beperkte digitale vaardigheden waardoor bijvoorbeeld het omgaan met een computer of een smartphone lastig is. 

Wethouder Harriët Westerdijk benadrukt het belang van deze taallessen: “Taal speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven. We zien dat mensen verbergen dat ze moeilijk kunnen lezen en schaamte ervaren. Of pas na levensgebeurtenissen ontdekken dat ze minder vaardig zijn. Bijvoorbeeld wanneer een partner komt te overlijden of bij een echtscheiding. Als iemand een brief van de energiemaatschappij over het vastleggen van een maandbedrag niet goed begrijpt, kan dit leiden tot schulden. Hulp vragen bij laaggeletterdheid is heel moeilijk. Deze gratis taallessen kunnen ervoor zorgen dat mensen vaardigheden leren voordat het voor problemen zorgt.”

Meedoen
Aanmelden voor de taalles kan nog tot 21 oktober. Dit kan bij het Digi-Taalpunt van Bibliotheek Capelle Centrum (Stadsplein 39) op elke dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur of via taalpuntcapelle@bibliotheekaandenijssel.nl. Aanmelden kan ook bij het Huis van de Wijk Middelwatering (op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur) en het Huis van de Wijk Schenkel (op vrijdag van 10:00 tot 12:00 uur). Het is ook mogelijk om anderen aan te melden. Bij het Digi-Taalpunt van Bibliotheek aan den IJssel kunnen alle Capellenaren gratis terecht voor vragen en activiteiten zoals het Taalcafé en de Leesclub.


Folders tegen babbeltruc

capelle • De wijkagenten in Capelle-Schollevaar zetten folders in om buurtbewoners te waarschuwen tegen babbeltrucs. Helaas hebben zij moeten constateren dat babbeltrucs plaatsvinden in de wijk.