• Dwarsliggers op het podium.
• Dwarsliggers op het podium. Foto: Thomas Heye

Première Dwars & Co Show in het Isala Theater

capelle • De Dwars & Co Show is 17 oktober in première gegaan in het Isala Theater. De theatervoorstelling is gebaseerd op het kinderboek Dwars & Co van auteur Rico Hop. 

De leerlingen van basisschool De Ontmoeting hebben De Grote Dwars & Co Wedstrijd gewonnen en mochten daarom hun feestelijk kleren aantrekken om de rode loper van de première te betreden. In totaal worden er maar liefst 15 shows opgevoerd voor zo'n 2000 leerlingen van de groepen 4 t/m 7 van basisscholen uit Capelle. 

Acteurs Nick van Dijk en Tim Oortman kruipen in de huid van de Dwarsliggers. In een tijdbestek van ruim een uur kleden ze zich zó vaak om dat ze er tureluurs van worden. De show is interactief; naast het meezingen van de vele liedjes maken de aanwezige leerlingen deel uit van de Leeracademie van Hoogstaande Dwarsligkunsten. Ze zijn namelijk zelf groenlingen. Zullen ze slagen en Dwarsligger worden? Het boek Dwars & Co verhaalt over kleine wezentjes: Dwarsliggers. Ze werken voor het bedrijf Dwars en Co, dat slechts één taak heeft: het leven van mensen zuur maken. Zo maken ze gaten in sokken met de sokgatprikprakker en zorgen voor vieze luchtjes in huis met de viezeluchtjesmachine. Of heb je weleens schimmel op je kaas? Vanaf nu weet je wie de daders zijn.. Dwarsliggers denken dat mensen de slechtste wezens zijn op aarde. Maar is dat wel zo? Hop won de Hotze de Roosprijs met zijn kinderboekdebuut. Ook stond Dwars & Co in de top 3 kinderboeken van De Kinderjury. Het boek bevat veel grappige illustraties van Bas Schel en heeft als thema's ‘doorzettingsvermogen' en ‘vooroordelen bespreekbaar maken.' 

Eén van de doelstellingen van het project is om de leerlingen aan te zetten tot het lezen van (meer) boeken. Zo wordt hun taalbeheersing gestimuleerd, waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Lokale stichtingen en fondsen maakten dit project mede mogelijk.