Twaalf jaar cel en tbs voor doodrijden Arno de Korte

capelle • Edwin M. is veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs voor het opzettelijk doodrijden van de Capelse motoragent Arno de Korte.

De straf staat gelijk aan de eis van het OM. De rechter sprak van het welbewust en opzettelijk aanrijden van de motoragent bij het Waalhavengebied, in juli 2021. Volgens de rechter had de verdachte vrachtautochauffeur de agent moeten zien rijden; M. stelde tijdens het proces altijd dat hij niet meer op tijd kon remmen. Moord achtte de rechtbank niet bewezen. M. was tijdens de uitspraak niet aanwezig in de rechtzaal.

Namens de nabestaanden is een schadeclaim van 200.000 euro ingediend.


Vervoersverbod in deel Capelle door vogelgriep in Waddinxveen

capelle • In delen van Schollevaar en Oostgaarde geldt een vervoersverbod voor transporten van pluimvee, eieren, zaagsel en mest uit pluimveebedrijven. Dit omdat vogelgriep is geconstateerd op een vleeskuikenbedrijf in Waddinxveen. Het verbod geldt voor transporten in een straal van tien kilometer.

Om verdere verspreiding te voorkomen, worden de 80.000 kuikens bij het bedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hoeveel de vogelgriep onder vogels - preventief - tienduizenden slachtoffers eist, is de vogelgriep voor mensen veel minder voorkomend en minder gevaarlijk. De symptomen lijken bij mensen op die van de wintergriep, aldus het RIVM.

In een straal van drie kilometer om het bedrijf in Waddinxveen liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen de 10-kilometerzone ligt één ander pluimveebedrijf. In dit hele gebied geldt per direct het vervoersverbod. Tot wanneer dit verbod geldt, is niet bekend.


Proef met deelscooters officieel gestart

capelle • De wethouders Sjoerd Geissler (duurzaamheid) en Rik van Woudenberg (verkeer en vervoer) hebben afgelopen donderdag officieel het startsein gegeven voor de proef met elektrische deelscooters. De Capelse proef met 150 deelscooters van Felyx, Go Sharing en Check was 10 oktober al begonnen. De proef duurt tot de zomer van 2023, waarna een definitief besluit volgt.