• De initiatiefnemers met het tijdelijke naambordje 'Max Verstappenweg'.
• De initiatiefnemers met het tijdelijke naambordje 'Max Verstappenweg'. Foto: Aangeleverd

Ludieke naam voor 'circuit' Algeraweg

capelle • De Algeraweg werd afgelopen week door de Projectaanjagers Capelle aan den IJssel tijdelijk spottend omgedoopt tot Max Verstappenweg. Het is een ludieke actie met een serieuze ondertoon. "We houden ons bezig met serieuze zaken, maar af en toe moet je iets leuks doen." 

Het weggedrag op de gehele Algeracorridor wordt op de hak genomen door de groep Projectaanjagers Capelle aan den IJssel. Zo stellen zij in een satirisch bericht dat Capelle de weg naar wereldkampioen Formule 1 Max Verstappen heeft vernoemd om hem te eren. Verder staat er onder meer dat de auto's 'wegschieten' van het Kralingseplein zodra de rode verkeerslichten op groen springen om als eerste onder het Riviumviaduct door te komen en 'bewoners met oordopjes in vanuit hun slaapkamer het spektakel volgen.'

Snelheid

De luchtige actie gaat volgens Rob Tol, één van de initiatiefnemers, om een probleem dat duizenden omwonenden van de Algeracorridor aangaat: (geluids-)overlast van snelheidsovertreders. "Volgens ons moet de limiet van 50 kilometer per uur gehandhaafd worden, en dat gebeurt onvoldoende", aldus Rob Tol. "'s Avonds wordt er geracet. Vooral bij de Rondelen komt het geluid keihard binnen. Wij zijn blij met het nieuw aangelegde fluisterasfalt, maar wij vragen de gemeente al jaren om maatregelen als trajectcontrole of camera's. De antwoorden zijn dan dat dit de verantwoordelijkheid is van de Rijksoverheid en dat er geen ongelukken gebeuren."
Rob is ook betrokken bij de totstandkoming van de ‘Bewonersvariant Algeracorridor’, een alternatief plan voor de aanpak van de Algeracorridor. "Kort gezegd heeft de Krimpenerwaard een ontsluitingsprobleem en Capelle daardoor een milieuprobleem. We hebben hier last van geluid en fijnstof. Dat laatste wordt nu nauwelijks gemerkt en gemeten, maar het gaat om onze kinderen."

De actie met het straatnaambord duurde overigens niet lang. "Want we wilden geen probleem met de politie", lacht Rob. "Het bord hingen wij op voor de foto, om er zo aandacht voor te vragen."

Huub Lakerveld