• Bruna Contant in de 'hotelkamer' van haar grasparkieten.
• Bruna Contant in de 'hotelkamer' van haar grasparkieten. Foto: Aangeleverd

Hele kamer voor Bruna’s grasparkieten

Algemeen

CAPELLE • Via een kennis van een collega kreeg Bruna Contant vier parkietjes. Ze vond dat erg leuk en richtte speciaal voor de beestjes een hele kamer in. Ze had alleen niet verwacht dat hun eitjes uit zouden komen en er nog eens acht bij zouden komen. 

Bruna vertelt: “Ik vond ze heel erg leuk. Hun vleugeltjes waren geknipt en ik dacht: Ik laat ze weer groeien. Ik richtte een hele kamer voor ze in en ze vonden het heel erg leuk dat ze een kamer voor zichzelf hadden. Maar wat is er gebeurd? Er werd tegen mij gezegd dat de eitjes die ze zouden leggen toch niet uit zouden komen, omdat daar een speciale broedmachine voor nodig was. Maar ze kwamen wel uit en nu heb ik er dus in totaal twaalf. Ze hebben allemaal een andere kleur.”

Grappige namen
Ik heb ze ook allemaal een grappige naam gegeven. Enkele namen zijn: Maui, Cedric, Josephine, Clementine, Araya Stark, Oprah, Sia, Eckart Tolle, Elsa, Thor en Ashley and Mary Kate Olsen. Ze hebben hier een best leven. Soms mogen ze ook door het hele huis vliegen. In hun kamer heb ik van alles neergezet; een wijnrek en een krabpaal waarop ze kunnen zitten. Maar er zijn ook lampjes en ik laat de muziek altijd aan staan, anders is het te stil. Ze vinden het leuk en kunnen zo een beetje bewegen. Voor het raam zit een soort net, zodat ik het open kan zetten en ze toch buitenlucht krijgen. De kamer zit aan de galerij en iedereen die over de galerij loopt, maakt grapjes. De buren vinden het leuk. Ik krijg ook wel eens cadeautjes voor de parkieten.”

Onderdak
“Omdat twaalf parkieten wel een beetje veel is, heb ik elders een goed onderdak voor acht van hen gezocht. Ik heb een volière voor ze gevonden met een soort meertje en bomen erin en het is er verwarmd dus hebben ze het er in de winter ook warm. Ik hou zelf nog vier parkietjes, maar wel vrouwtjes, anders worden het er weer veel te veel”, besluit Bruna.

Annemarie van der Ploeg