“Een mes op zak is heel normaal”

Op de radio hoorde ik een Gouwe Ouwe. Connie vandenbos met Sjakie van de Hoek. Een lied uit 1975, vertelt Wikipedia mij. Ik was toen twaalf en zat net op de middelbare school. Opgegroeid in Crooswijk kende ik alle boefjes uit de buurt van naam en faam. Maar Sjakie van de Hoek, nee, die kende ik niet. Bij ons waren de boefjes ook echte boefjes. “Ik denk nog vaak, aan kleine Sjaak. Groot in ’t kattenkwaad. Vlug als kwik, de held, de schrik. Van de buurt en onze straat.” In onze buurt deden we aan kerstbomenjacht, de Wandeloordstraat tegen de Rubroek, Nieuwe Crooswijkseweg, of Pijnackerplein. Midden in de nacht kerstbomen sjouwen en verstoppen op de begraafplaats of in een slooppand, het was de normaalste zaak van de wereld. Stratenoorlogen a la de Westside Story maar dan niet om meiden maar om kerstbomen. Toevallig woonde ik in de Wandeloordstraat en moest via de Nieuwe Crooswijkseweg naar de Talmaschool, over vijandelijk gebied dus. Tsja, dat was dan lastig want na schooltijd stonden we als groepen weer tegenover elkaar met stokken en stenen gooiend. 

Deze week kunnen Capellenaren hun wapens, als ze die al thuis hebben of kwijt willen, inleveren op drie inzamelpunten. Het gemeentehuis, de Milieustraat en het politiebureau aan de Slotlaan. Anno 2022 is het volgens een aantal jongeren en ouders die ik afgelopen tijd sprak heel normaal dat je een mes op zak hebt. "Het is steken of gestoken worden!” 

Op onze site las ik over drie pubers met een doorgeladen wapen. De tijd dat er werd gesjouwd met kerstbomen ligt al ver achter ons. De strijd tussen groepen jongeren gaat onverminderd door. Wat is er toch gebeurd in die afgelopen jaren tussen 1975 en nu? Tussen Sjakie van de Hoek en de jongeren die elkaar nu overhoop steken, soms om een klein misverstand, een toevallige botsing of een disrap. Status, niet willen worden gedist (belachelijk gemaakt) of een oude vete. Voor 1975 was het kattenkwaad, de jaren daarna kerstbomenoorlog. Nu zijn het drillraps of erger. Hoe staan we er in 2030 voor? Loopt de jeugd dan massaal met een vuurwapen op zak? Is het dan ‘schieten of geschoten worden?” Elk ingeleverd wapen is een scoringskans op minder ellende!