• De deelscooters komen ook naar Capelle.
• De deelscooters komen ook naar Capelle. Foto: Aangeleverd

Capelse proef met deelscooters gestart

capelle • De elektrische deelscooters zijn vanaf deze week meer prominent te zien in het Capelse straatbeeld. De gemeente is 10 oktober gestart met een proef van 150 deelscooters van Check, Felyx en GO Sharing.

Wethouder Rik van Woudenberg (Verkeer en Vervoer) wil onderzoeken of deelscooters passen bij Capelle. “Duurzame deelscooters zijn zeker bij jongeren populair. Maar kris-kras geparkeerde deelscooters zorgen ook voor ver-rommeling op straat. Dat willen we absoluut niet in Capelle. Als blijkt dat het een puinhoop op straat wordt stoppen we direct.” De proef in Capelle duurt tot en met de zomer van 2023, waarna een definitief besluit volgt.

De elektrische deelscooters mogen in heel Capelle gebruikt en geparkeerd worden. In de stad komen ‘niet- parkeerzones’ zoals parkgebieden en schoolpleinen. Deelscooters mogen daar niet geparkeerd worden en betaalde ritten kunnen daar niet eindigen. In de app van de aanbieders zien gebruikers precies waar ze de elektrische scooters wel en niet mogen parkeren in Capelle. De scooters zijn allemaal elektrisch waarmee er geen extra CO2 uitstoot komt en dat maakt Capelle een beetje duurzamer.”

Waarschuwing
Van Woudenberg denkt dat de proef vooral interessant is voor jongeren, maar deelt vooraf wel een waarschuwing uit: "De deelscooters die beschikbaar komen zijn interessant voor jongeren. Ik druk alle gebruikers alleen wel op het hart om zorgvuldig met het gebruik om te gaan. Onveilige situaties, verdwaald geparkeerde scooters en gedoe op straat accepteren we niet. Dan is de proef snel ‘einde oefening' ”.
In buurgemeente Krimpen aan den IJssel stopte Felyx eind mei met de deelscooters, na herhaaldelijke vernielingen en brandstichtingen. In Krimpen begon de proef met elektrische deelscooters in augustus 2021.

Op sociale media reageren Capellenaren veelal sceptisch op de proef, waarbij vaak verwezen wordt naar vernieling en verrommeling in het straatbeeld. Er komt een klachtenlijn; via telefoonnummer 14 010 kunnen mensen overlast melden.

Huub Lakerveld