Jurgen Bakker: uitdagingen genoeg bij HCC Heren 1.
Jurgen Bakker: uitdagingen genoeg bij HCC Heren 1. Foto: John Wijntjes

Jurgen Bakker, geen alledaagse coach

capelle • "Ik kwam min of meer bij toeval in deze functie terecht", vertelt de 47-jarige coach. "Na een kleine 25 jaar in Zuid-Afrika te hebben gewoond en gewerkt keerde ik twee jaar geleden terug naar Nederland. Een vriend uit het hockey speelde bij HCC en vroeg me om eens te komen kijken."

Bakker, opgegroeid in Capelle aan den IJssel en tot aan zijn emigratie hockeyend bij Aeolus en HC Rotterdam (waar hij in de jaren negentig vier seizoenen lang uitkwam voor het eerste elftal), kende HCC tot zijn entree op sportpark Schenkel eigenlijk alleen van naam. "Toen ik het complex opliep verbaasde ik me meteen in positieve zin over het complex," vertelt hij. "Het ziet er geweldig uit met haar bomenrijke entourage en twee fantastische watervelden. Deze accommodatie behoort naar mijn mening tot de vijf mooiste hockeyaccommodaties in Nederland. Daarnaast hangt er een gezellige sfeer bij HCC; ook niet onbelangrijk."

Training

Al vrij snel na zijn eerste kennismaking kreeg Bakker het verzoek of hij de training en coaching wilde overnemen bij het Heren 1-team. "Kort daarvoor was de samenwerking met de vorige trainer beëindigd," vertelt hij. "Wat daar de redenen voor waren vond ik niet zo relevant, Het leek me een leuk idee om met de spelers aan de slag te gaan."

Structuur

"Wat me het meest opviel was dat er weinig structuur in de ploeg zat. Voor sporters is het belangrijk om zekerheid te hebben over de speelwijze en de individuele taken daarbinnen. Dat was het eerste waar aan ik ben begonnen te werken. Gaandeweg zag je dat de jongens het aardig oppakten. Dit seizoen gaan we verder op de ingeslagen weg, waarbij je wel te maken hebt met wat beperkende factoren. Feit is dat HCC over slechts één senioren-herenteam beschikt en we geen A- en B-junioren hebben. Daardoor bestaat er nauwelijks onderlinge concurrentie en is er geen doorstroming vanuit de jeugd. Uiteraard hoop je dat er spelers van buitenaf zin hebben om bij HCC te komen hockeyen. Dit seizoen hebben we er in ieder geval twee jongens bij gekregen: één vanuit Ommoord en één uit de A2 van HC Rotterdam. Wat mij betreft zouden meer spelers die stap moeten zetten. In Capelle komen ze terecht in een goed georganiseerde club met een prettige ambiance en prima velden. Ook voor jeugdspelers zijn we een aantrekkelijke vereniging, alleen zien we tot onze spijt dat veel kinderen uit Schollevaar kiezen voor De IJssel in Nieuwerkerk aan den IJssel, omdat die club qua reisafstand dichter bij hun huis ligt dan Hockey Club Capelle. Nu heb ik begrepen dat De IJssel op niet al te lange termijn gaan verkassen naar een ander deel van het dorp. Wie weet kunnen wij daar van profiteren. Dat zou mooi zijn."

Winnen

Jurgen Bakker is inmiddels met zijn herenploeg aan de competitie begonnen. Het team komt uit in de derde klasse. "Mijn doel is om elke wedstrijd te winnen", glimlacht de coach. "Voor minder doe ik het niet. De praktijk kan echter weerbarstig zijn, weet elke trainer. Tot nu toe hebben we al een paar punten verspeeld. Hoeft geen probleem te zijn, hoor. In deze afdeling kan iedereen van iedereen winnen."
"Ondertussen bouwen we verder aan ons team. Dat doe ik met plezier en toewijding. Voor mij is het belangrijk dat spelers als ze ooit gestopt zijn met hockey een positieve herinnering aan de samenwerking met mij hebben. Zo in de trant van 'ik heb wat van Jurgen geleerd'. Of het dan om hockey gaat of iets waar ze in hun dagelijks leven wat aan hebben, is mij om het even. Als de herinnering maar goed is. Daar gaat het om."

Jan Timmer