Afbeelding
Foto: Beeldbank Rijkswaterstaat / Joop van Houdt

Alternatief plan voor Algeracorridor

Algemeen

CAPELLE • Terwijl politiek Capelle de plannen met de Algeracorridor bespreekt, dragen de omwonenden zelf oplossingen aan in de ‘Bewonersvariant Algeracorridor’.

Onlangs bracht het Capelse college haar voorkeur voor één van de vier varianten naar buiten, waarbij het college namens ‘de gemeente Capelle aan den IJssel’ sprak. Wethouder Rik van Woudenberg erkende in de commissievergadering dat het college op de stoel van de gemeente is gaan zitten bij de berichtgeving over de voorkeursplannen eind september. “Het college heeft voor dit plan gekozen, niet de gemeenteraad en niet de gemeente als geheel. Dat was een fout in de communicatie. De logische volgorde is wel eerst een collegevoorstel en dan het besluit van de gemeenteraad.”

In de voorkeurvariant van het Capelse (en Krimpense) college, 1B’ (accent), wordt de Algerabrug niet verbreed, komt er een ongelijkvloerse oplossing bij het Capelseplein en wordt de mogelijkheid voor een fietsverbinding/-brug tussen Capelle Centrum en het centrum van Krimpen onderzocht.

Bewonersvariant
Dat kan anders, vindt een groep omwonenden die zelf een toekomstplan voor de Algeracorridor heeft opgesteld. In het concept Bewonersvariant Algeracorridor, dat concurrent met de vier alternatieven, staan verschillende voorstellen. Eén van de ideeën is één van de busbanen op de Algeraweg en Abram van Rijckevorselweg te veranderen in een buswisselstrook. “In de ochtend wordt de buswisselstrook door de bus gebruikt vanuit de richting Krimpen naar Rotterdam”, staat in het plan. “In de middag maakt de bus gebruik van deze buswisselstrook komende vanuit de richting Rotterdam naar Krimpen. De bussen zijn nooit vol en de file staat altijd maar één kant op. Dus deze aanpak belemmert het gebruik van openbaar vervoer niet. De vrijkomende busbaan op de Abram van Rijckevorselweg wordt toegevoegd aan het verkeer dat vanuit Rotterdam naar Capelle aan den IJssel rijdt.”

Een ander belangrijk verschil tussen de Bewonersvariant Algeracorridor en ‘1B Accent’ ligt bij het Capelseplein. In het plan van de omwonenden komen hier geen fly-overs of extra rijbanen, maar wordt gebruik gemaakt van de bestaande infrastructuur. Het gaat daarbij dus om een herindeling van de huidige rijbanen.
De initiatiefnemers hebben de Bewonersvariant Algeracorridor opgesteld omdat zij constateren dat Capelse bewoners opgezet zijn tegen inwoners van de Krimpenerwaard, bedrijven en ambtenaren uit Krimpen en de Krimpenerwaard. Verder heerst er onvrede over het participatieproces en de informatievoorziening vanuit het MIRT.

Of het Capelse college - en uiteindelijk de gemeenteraad - het bewonersplan laat meewegen bij beslissingen is nu de vraag. Volgens wethouder Van Woudenberg is het participatietraject voor de verkenningsfase afgesloten. Bij de nieuwe ontwikkelingsfase kan iedereen weer instromen en komt er een formele zienswijze (inspraak). 

Vanuit het MIRT komt er een tour door Capelle waarbij de plannen gepresenteerd worden. Deze vindt plaats op donderdag 13 oktober. Voor locaties en tijden, zie oeververbindingen.nl/tour/. De volgende commissievergadering over de Algeracorridor is op 18 of 19 oktober.