"Capelle voldoet aan taakstelling asielzoekers”

capelle • In Capelle worden - ondanks dat de druk op asielzoekerscentra toeneemt - niet meer asielzoekers opgevangen dan nu het geval is. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van GroenLinks Capelle.

Voor doorstroom in de migratieketen en het verlichten van druk bij opvangcentra als Ter Apel is het volgens het college van belang dat alle gemeenten voldoen aan de taakstelling. “Wij voldoen als gemeente al jaren aan deze taakstelling”, schrijft het college. “In de eerste helft van 2022 hebben wij 40 plaatsingen meer gerealiseerd dan onze taakstelling was. Het hoogste aantal extra plaatsingen van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR). Er is daarnaast bestuurlijk afgesproken dat gemeenten zich inspannen om - bovenop de taakstelling voor 2022 - dit jaar al een deel van de opgave voor 2023 in te vullen. Het is onze verwachting dat dit in Capelle gaat lukken.” Aan de Barbizonlaan zouden dit jaar 30 vluchtelingen opgevangen worden voor maximaal vier maanden. Het gereedmaken van het pand heeft vertraging opgelopen en de Afghaanse vluchtelingen kunnen naar verwachting pas in 2023 het pand in.

Er is, nadat de gemeenteraad eerder dit jaar met een nipte meerderheid voor opvang van deze vluchtelingen stemde, gezocht naar meer locaties om asielzoekers op te vangen, maar toen zijn er volgens het college geen geschikte panden in beeld gekomen. "Wij zijn van mening dat wij op dit moment en onder de huidige omstandigheden voldoende bijdragen aan de regionale opdracht van de VRR om asielzoekers te huisvesten", besluit het college. "Desalniettemin zullen wij blijven voldoen aan de inspanningsverplichting om tussentijds en naafloop van de huisvesting aan de Barbizonlaan te zoeken naar mogelijkheden voorv(crisis-)noodopvang."