vrijdag 7 oktober

Rommelmarkt bij Nieuwe Westerkerk
Capelle aan den IJssel, Nieuwe Westerkerk, Valeriusrondeel 670
De deuren van de Nieuwe Westerkerk zijn op vrijdagavond 7 oktober en zaterdag 8 oktober geopend voor alle Capellenaren. Zij kunnen een kijkje nemen op de najaarsmarkt c.q. rommelmarkt. De rommelmarkt, een lange traditie in de Nieuwe en eerst Oude Westerkerk, werd in 2019 voor het laatst gehouden.

Het uniek van de markt is de sfeer, gezelligheid en ontmoeting die voorop staan, en dat onder het genot van koffie met wat lekkers, oliebollen of een heerlijk broodje. De kramen van de rommelmarkt vormen als het ware een winkel, keurig gesorteerd en uitgestald. Daarnaast is er een boekenmarkt die er uitziet als een bibliotheek. Ook voor verse producten kan men terecht voor groenten en fruit, kaas en eieren, planten, oliebollen en oud-Hollands snoep. Er is een groot aanbod van zelfgemaakte kaarten, allerhande snuisterijen, cadeauartikelen en brocante. Een echte sfeermaker vormen het Rad van Avontuur en het enveloppenspel. Ook de kinderen worden niet vergeten; voor hen is er onder meer een ‘wandelende’ grabbelrok, een speelgoedkraam, een kinderboekenhoekje en schminken.

Een deel van de opbrengst gaat naar de Capelse vestiging Veilige Veste van Fier, het landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Meer info: www.fier.nl/veilige-veste-capelle-aan-den-ijssel. De Veilige Veste is ook met een informatiekraam vertegenwoordigd tijdens deze rommelmarkt en daarnaast verkoopt men heerlijke producten uit een eigen bakkerij, Blooming Bakery.

De markt is vrijdagavond 7 oktober van 19.00 tot 21.30 uur en zaterdag 8 oktober van 09.30 tot 15.00 uur open. Voor meer informatie over de Nieuwe Westerkerk zie: www.nieuwewesterkerk.nl.

zaterdag 8 oktober

Postzegelbeurs in Buurthuis De Wel
10:00-15:30, Capelle aan den IJssel, Buurthuis De Wel, Bongerd 2A
Filatelistenvereniging IJssel en Lekstreek houdt op zaterdag een inloopbeurs voor postzegelliefhebbers. Er zijn handelaren aanwezig en een hoek met 'stuiverboeken', met postzegels voor vijf cent per stuk. De entree is gratis. Meer informatie is verkrijgbaar bij Leen de Kooter, via 06 5328 7218 of l.dekooter@live.nl.

zondag 9 oktober

Peuter-kleuter ochtend: plasticsoep
11:00-13:00, Capelle aan den IJssel, Isala Theater, Stadsplein 5
Een vrolijke, educatieve theatervoorstelling, gebaseerd op de succesvolle prentenboekenreeks over De Klimaatjes, waarin een groep dieren op vaak grappige wijze laat zien hoe je je leefomgeving positief kunt beïnvloeden. Extra leuk: deze voorstelling over De Klimaatjes vindt plaats tijdens de Kinderboekenweek met als thema Gi-ga-groen.

maandag 10 oktober

Driedelige cursus stamboomonderzoek
9:30-11:00, Capelle aan den IJssel, Bibliotheek Capelle Centrum, Stadsplein 39
Liefhebbers van het programma “Verborgen Verleden” of zij die zelf met hun familiegeschiedenis aan de gang willen kunnen de korte cursus stamboomonderzoek volgen. Deelnemers schrijven zich in voor de hele cursus, dus voor 10, 17 en 31 oktober. Onder leiding van Cristel Stolk van het Streekarchief Midden-Holland leren deelnemers wat er allemaal komt kijken bij het starten van een onderzoek. Ze maken kennis met de historische bronnen die de basis vormen voor het achterhalen van namen, plaatsen en jaartallen. Steeds meer gegevens zijn digitaal gemaakt en op internet te vinden. Daarom komen diverse websites aan bod waarop onderzoek gedaan kan worden. Ten slotte kijken deelnemers hoe zij hun stamboom verder kunnen ‘inkleuren’. Stamboomonderzoek is erg verslavend en brengt cursisten naar historische tijden en plaatsen die zij van te voren niet hadden verwacht. De workshop is gratis. Meer info en inschrijven: www.bibliotheekaandenijssel.op-shop.nl/stamboom-capelle.

woensdag 12 oktober

Voorstelling ‘De Hemelboom'
15:00-16:00, Capelle aan den IJssel, Van Cappellenhuis, Dorpsstraat 164
Groeien bomen tot in de hemel? Op woensdagmiddag 10 oktober om 15:00 uur is er een muziektheater voorstelling "De Hemelboom'' voor kinderen van 7 tot 9 jaar. Vrienden worden met een een oude, wijze boom, alles tegen 'm kunnen zeggen, met hem dansen, zingen.. Uitgevoerd door Mehetabel Rechad, Mia Tackenberg en een violist rond de meer dan 100-jarige boom op de binnenplaats van het Van Cappellenhuis aan de IJssel. Bij slecht verhuist de groep naar binnen, daar staat dan een jonge boom. Deze voorstelling past in het thema van de kinderboekenweek, GI-GA-GROEN. In samenwerking met de Bibliotheek a/d IJssel. Kinderen krijgen bij de uitgang een spaarkaart. Bij drie stickers krijgen zij een prachtig boek. Toegangsprijs inclusief drankje: 5,00 euro voor kinderen, 8,00 euro voor volwassenen, vrienden van het Van Cappellenhuis betalen 5,00 euro. Reserveren: www.vancapellenhuis.nl.