Nieuwe GFE-containers voor flatbewoners

capelle • In de Dichtersbuurt en aan het Valeriusrondeel zijn twaalf bovengrondse GFE-containers geplaatst voor het verzamelen van groente- en fruitafval en etensresten (GFE). Voortaan kunnen bewoners van deze flats hun GFE scheiden van het restafval en gemakkelijk kwijt in deze nieuwe containers.

De nieuwe GFE-containers staan in de buurt van de restafvalcontainers aan de Frederik van Eedenplaats, Louis Couperusplaats, Herman Gorterplaats en Valeriusrondeel. Het Reviusrondeel zit daar bewust nog niet bij, aldus een woordvoerder van de gemeente. “Sommige plekken verdienen meer maatwerk en het Reviusrondeel is één van die plekken. Het Reviusrondeel nemen wij mee in de verdere uitwerking en komt dus zeker aan de beurt, net als de rest van hoogbouw in Capelle.”

In de nieuwe GFE-container hoort geen tuinafval, maar uitsluitend etensresten van bewoners van flats zonder tuin. Klein groenafval van het balkon of oude bloemen en kamerplanten mogen wel in deze nieuwe containers.
Bewoners kunnen gratis een verzamelbakje met een rolletje composteerbare biozakjes krijgen. De bakjes zijn nog verkrijgbaar bij de huismeesters en bij Irado. Mail hiervoor naar info@irado.nl.

De gemeente wil de hoeveelheid restafval verminderen naar 160 kilo per persoon in 2022. In 2020 was dit nog 226 kilo restafval per persoon, in 2021 208 kilo per persoon. De gemeente heeft het Afvalactieplan opgesteld waarin verschillende maatregelen zijn opgenomen. Het doel is om zo min mogelijk restafval te verbranden: voor het milieu, om te zorgen dat grondstoffen niet verloren gaan, en voor de portemonnee van Capellenaren.

Misbruik

In Capelle zijn geregeld problemen met vervuiling en het verkeerd aanbieden van afval. De gemeente zegt niet bang te zijn voor misbruik van de nieuwe containers. "We zijn al begonnen bij de Hoeken”, zegt de woordvoerder. "Metingen laten daar goede resultaten zien; er is praktisch geen vervuiling. Als mensen gewoon de zakjes aanleveren, is er niets aan de hand. Het blijft een kwestie van gedrag.”