• Eén van de werkplaatsen van Walhallab.
• Eén van de werkplaatsen van Walhallab. Foto: Huub Lakerveld

Walhallab officieel open

capelle • In aanwezigheid van veel bezoekers werd Walhallab, een gloednieuwe leer- en werkplaats, afgelopen vrijdag officieel geopend.

Half november 2021 was het pand aan de Mient nog verlaten en stroomde zwart water van de muren bij de eerste schoonmaak. Nu is Walhallab officieel open, voor kinderen en jongeren die thuis of op school hun creatieve ei niet kwijt kunnen. "Vanaf november vorig jaar hebben we rustig opgebouwd, vertelt locatieleider Nick. "De locatie was helemaal leeg, we hebben alle spullen gedoneerd gekregen of gratis opgehaald van Marktplaats. Nu zoeken wij meer leerlingen, maar ook meer vrijwilligers om de leerlingen te begeleiden. Het liefst hebben wij vrijwilligers die gespecialiseerd zijn in een vak, zoals hout- of metaalbewerking."

Marco Mout, oprichter van Walhallab, bracht het concept na Zutphen ook naar Capelle. "Het leek mij vroeger mooi als er een plek zou zijn waar je als jongere coole dingen kan bouwen en je creativiteit kwijt kan. Maar zo'n plek was er niet, dus daar ging ik zelf mee beginnen. Ik vind het belangrijk dat er voor jongeren een plek is waar zij verantwoordelijk kunnen zijn en fouten mogen maken, om ervan te leren. In het onderwijs zie ik teveel uitval en in de jeugdzorg teveel geproblematiseer. In Zutphen ging het met veel leerlingen snel heel goed in de werkplaats, terwijl zij een dik dossier hadden bij de jeugdzorg. Hoe kan dat gebeuren? Ik vraag soms bij congressen aan mensen uit het onderwijs of zij openstaan voor nieuwe dingen. Zij staan daar wel open voor. Maar er wordt veel gepraat over verandering in het onderwijs, maar weinig gedaan. Wij geven hier ook onderwijs, want wij maken jongeren weer gevoelig voor leren."
Walhallab (Mient 24-26) is woensdag en donderdag van 9:00 tot 17:00 uur open, en vrijdag van 12:00 tot 20:00 uur. Vrijwilligers en leerlingen kunnen zich aanmelden via www.walhallab.nl/contact/.

Huub Lakerveld