• Kinderburgemeester Melodie Dronkers reikt het eerste boek uit aan Ans Hartnagel.
• Kinderburgemeester Melodie Dronkers reikt het eerste boek uit aan Ans Hartnagel. Foto: Jan Kok

Kindercollege trots op eigen kookboek

Algemeen

CAPELLE • Bij het Huis van de Wijk Middelwatering reikte kinderburgemeester Melodie Dronkers afgelopen donderdag het eerste exemplaar van “Het Capelse kinderkookboek!” uit aan wethouder Ans Hartnagel. 

De culinaire bundel, gevuld met recepten die aangedragen zijn door Capelse basisschoolleerlingen, vervult de jonge collegeleden met trots. Zo ook kinderwethouder Yoyo. “Ik heb het boek nog niet helemaal gelezen, maar als ik de buitenkant zie, vind ik het al heel mooi”, vertelt zij. “En ik heb nu al zin om de recepten te lezen.” Haar recept voor een gezonde smoothie is in het boek opgenomen. “Ik heb het recept mijzelf aangeleerd, gewoon door uit te proberen”, zegt Yoyo. “Het moet voor de lezer snel, makkelijk om te maken en gezond zijn. Eerst was ik heel onhandig met keukenspullen, maar dat gaat steeds beter.”

Ook kinderburgemeester Melodie, die met het idee voor een kookboek op de proppen kwam, is blij met het resultaat. Haar Italiaanse salade, appeltaart en grote chocoladekoeken staan in het boek vermeld.
Alle Capelse kinderen konden recepten indienen, maar het Kindercollege zelf is daarbij zelf ook actief aan de slag gegaan. “Wij hebben bijvoorbeeld mailtjes gestuurd en briefjes bezorgd in de buurt”, legt Melodie uit.

Vriendschappen
Met het afsluiten van het kookboekproject komt er een einde aan de eenjarige termijn van het huidige Kindercollege. Het jaar heeft voor Yoyo meer opgeleverd dan alleen het kinderkookboek. “Het was een mooie tijd. Wij zijn als Kindercollege echt vrienden geworden. Eerst kende ik de meeste anderen nog niet, alleen Melodie zat toevallig bij mij in de klas.”

Ans Hartnagel, wethouder in het ‘gewone’ Capelse college, ziet ieder jaar mooie initiatieven ontstaan vanuit het Kindercollege. “Het mooie van het Kindercollege is dat het altijd zo’n diverse groep is, maar het werkt samen en er ontstaat een vriendengroep. En sommigen groeien door naar de Jongerenraad en uiteindelijk naar de ‘grote mensen politiek’ Als ze binnenkomen zijn ze vaak heel timide, maar als je ziet hoe ver ze nu zijn in hun zelfvertrouwen een jaar later. Het komt niet alleen door het Kindercollege, maar het zal vast helpen.”

Al vond Hartnagel het kookboek een origineel idee, zelf is ze geen keukenprinses. “Ik kan wel boodschappen doen, maar niet koken. Misschien pik ik het makkelijkste recept eruit, maar dan moet ik wel even goed kijken welke dat is.”

“Het Capelse kinderkookboek!” is te lezen bij de verschillende KinderLabs, in alle schoolbibliotheken en in de Capelse bibliotheek.