Wilgen geknot; natuur-liefhebbers verbaasd

capelle • Onlangs heeft de gemeente in het Schollebos een rij wilgen geknot, wat tot onbegrip leidt bij natuurliefhebbers.

Volgens de gemeente zijn de wilgen nu geknot om 'schade aan de bodem te voorkomen'. "De knotwilgen staan in een zeer natte omgeving, maar deze was nu zo droog dat we er met de machines bij konden komen zonder diepe sporen achter te laten en daarmee de bodem te verstoren. De vroege herfstverkleuringen lijken mee te vallen, dus we schatten in dat de knotwilgen sterk genoeg zijn om het vervroegde knotten aan te kunnen. Normaal worden de wilgen in Capelle geknot in de winter. Dit heeft dan ook altijd de voorkeur. De wilg is een waardevolle boom voor de biodiversiteit en daarom snoeien we niet alle wilgen tegelijkertijd, maar gefaseerd. De ene rij knotwilgen wordt het ene jaar geknot en de andere rij een jaar later", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Verbazing

Natuurliefhebbers reageren op sociale media verbaasd op het knotten van de wilgen. Zij benadrukken het belang van wilgen voor de biodiversiteit en wijzen op de manier waarop de wilg groeit. Het snoeien van de bomen rond deze tijd van het jaar zou nare gevolgen hebben, zoals het kwijtraken van vocht door het verwijderen van de takken en geen mogelijkheid 'reservevoedsel' op te slaan in het najaar. De takken van wilgen zijn een thuis voor talloze soorten insecten en vogels.

Doorgaans worden wilgen in de winter geknot; als dit in de zomer gebeurt, valt de zuurstofproductie voor de wilg weg en bestaat de kans dat de boom afsterft.