• Jan Sijbesma (midden voor) op zijn jubileumfeest.
• Jan Sijbesma (midden voor) op zijn jubileumfeest. Foto: Jan Timmer

Jan Sijbesma beleeft uniek jubileum

capelle/rotterdam • Dat Jan Sijbesma alweer vijftig jaar schaakleraar is, was zondag goed te zien tijdens het feestelijke samenzijn ter gelegenheid van dat bijzondere jubileum. Van basisschoolleerlingen tot zestigers kwamen hem feliciteren. Ze hadden één ding gemeen: Jan geeft of gaf ze les.

Sijbesma (72) komt bijna handen tekort om alle cadeaus en felicitaties in ontvangst te nemen. De receptie met aansluitend een diner in de speeltuin aan de Honingerdijk in Rotterdam-Kralingen is dan ook druk bezocht. Ook Sjoerd van Assendelft sluit zich aan in de rij. "Ik leerde ooit schaken van 'meester Sijbesma', mijn leerkracht in groep 8 van basisschool De Bongerd in Capelle", vertelt hij. "Als onderwijzer was hij best streng, als schaakleraar vooral enthousiast en bevlogen. En hij bracht ons de liefde voor deze mooie denksport bij." Van Assendelft bleek een talent. In 1989 werd hij Nederlands Kampioen in de leeftijd tot 12 jaar.

Sijbesma begroet ondertussen alweer de volgende receptiegangers. Opvallend: hij kent al zijn schakers nog bij naam en somt moeiteloos de successen op die hij met (eerst) de schoolschakers van De Bongerd en later die van schoolschaakvereniging Klim-Op wist te behalen: acht nationale clubtitels in totaal en talloze individuele prijzen. "In de beginjaren vond ik het vooral mijn taak om de kinderen het plezier in schaken mee te geven", zegt de jubilaris. "Na verloop van tijd werd ook de prestatie belangrijk. Maar dat het één niet zonder het ander kan, staat buiten kijf."
"Jan is een fenomeen", stelt Hans van den Beukel, jeugdleider van de Rotterdamse Schaakbond (RSB). "Ik heb diepe bewondering voor wat hij heeft gepresteerd. Daarnaast was en is hij een bindende factor, niet alleen voor de schakende kinderen van de school waar hij veertig jaar als leraar aan verbonden was, maar ook voor jeugd uit de regio rondom Capelle. Allemaal willen ze graag van hem schaakles."
Jan Sijbesma is nog niet van plan om te stoppen met zijn grootste passie. "Ik voel me nog hartstikke energiek," glimlacht hij. "En wat minstens zo belangrijk is: ik zie dat de kinderen nog altijd veel plezier beleven aan de schaaklessen. Bovendien hebben ze veel aan deze denksport. Schaken is hersengymnastiek en leert je concentratie, omgaan met winst en verlies én met elkaar. Je hebt er je hele leven wat aan."

Jan Timmer