• Feike Timmers, docent horeca op Zadkine, in de keuken van de school.
• Feike Timmers, docent horeca op Zadkine, in de keuken van de school. Foto: Huub Lakerveld

Buurtrestaurant op school brengt wijk bijeen

capelle • Elkaar als buurtbewoners en studenten ontmoeten bij een warme, gezonde maaltijd; vanaf dinsdag 20 september is dit iedere derde dinsdag van de maand realiteit bij het Zadkine in Oostgaarde. De school en Resto VanHarte hebben de handen ineen geslagen en toveren de schoolkantine een keer per maand om in één buurtrestaurant. Het doel: praktijkervaring voor de studenten en meer verbinding binnen de wijk.

In gesprek gaan

Feike Timmers, docent horeca op Zadkine locatie Dakotaweg, coördineert de bijeenkomsten en houdt zich tijdens de maaltijden vooral bezig met de bediening. "We vinden het allereerst belangrijk dat wij onze studenten laten leren in de praktijk, voor het 'echie'", vertelt zij. "Ze zien dan waar zij het voor doen, waar ze de hele dag voor in de weer zijn: om de mensen een fijne avond te geven. Het is de bedoeling dat de studenten ook mee-eten, zich mengen onder de gasten en het gesprek met hen aangaan. Dat vinden ze nog heel spannend, maar het is niet de bedoeling dat zij tijdens de pauze even een sigaretje gaan roken", lacht Feike. "We moedigen hen aan in gesprek te gaan met de gasten." 

Idee

Het idee om een buurtrestaurant te beginnen kwam bij van de zusterlocatie Zadkine Frankendaal in Rotterdam, die dit concept met Resto VanHarte al succesvol heeft uitgerold. Feike Timmers weet zeker dat het in Capelle ook zal aanslaan. "In de wijk wonen veel (eenzame) ouderen en er is redelijk wat armoede. Uit eten gaan is zo duur geworden; dat is het eerste dat veel mensen overslaan. Als je dan hier voor maximaal 7,50 euro een driegangendiner met verse producten krijgt.."
Verschillende aspecten
Tijdens de voorbereiding is één chef aanwezig van Resto VanHarte, die de studenten in de keuken zal aansturen. Verder kunnen de studenten op verschillende manieren ervaring opdoen in de horecapraktijk. "Dat gaat om rekenen, Nederlands, communicatie, koken, bediening, en gastheer- en gastvrouwschap, vertelt Feike. "Wij merken dat de studenten in de praktijk veel beter presteren. Je moet ze niet iedere dag uren in een lokaal laten zitten, want dan kunnen ze hun energie niet kwijt. Zij willen gewoon bezig zijn. Zo'n dag gaat snel voorbij, maar ze hebben dan wel veel geleerd en ze hebben de mensen uit de buurt dan een leuke avond bezorgd."

In totaal zijn er zo'n tien studenten betrokken bij het organiseren van de buurtmaaltijd. Hun taak verschilt per maaltijd, om zo op verschillende vlakken van de horeca ervaring op te doen. "Zo komen zij erachter wat ze leuk vinden en komen wij erachter waar hun kwaliteiten liggen", zegt Feike. 

"We hopen 40 personen per maaltijd te ontvangen", aldus Feike Timmers. "Als het eenmaal een beetje loopt en mensen gaan het nieuws verspreiden, dan komt het goed. Iedereen is welkom, maar we hopen vooral op mensen uit de wijk hier."

Het driegangendiner, dat van 18:00 tot 20:00 uur duurt, kost 7,50 euro en bezitters van de Rotterdampas betalen 6,00 euro. Er wordt rekening gehouden met mensen die bijvoorbeeld halal of vegetarisch eten; dit kunnen zij aangeven bij de reservering. Voor aanmelden en meer informatie, kijk op www.restovanharte.nl of bel 0900 900 3030. 

Huub Lakerveld