• Eén van de fraaie wandelpaden in Hitland.
• Eén van de fraaie wandelpaden in Hitland. Foto: Huub Lakerveld

Natuurparel pal naast de stad

capelle • Het is in een middelgrote, dichtbevolkte plaats als Capelle aan den IJssel soms zoeken naar een postzegel met groen en een kalme omgeving. Park Hitland - dat zo'n 250 hectare meet - is zo'n plaats waar bezoekers uren kunnen ronddwalen en verschillende activiteiten kunnen ondernemen, zoals wandelen, fietsen, vogels spotten, kanoën of golfen. 

Landschappen

Het Hitland is een voormalig veengebied, waar de afgravingen uiteindelijk werden stopgezet vanwege de lage kwaliteit van het veen. Ook voor akkerbouw bleek de grond ongeschikt, zelfs na drooglegging. Hierdoor werd veeteelt populair en nog steeds is een groot deel van het gebied in gebruik als grasland. Park Hitland heeft echter verschillende landschappen, waaronder ook een deel moeras- en bosgebied. In al deze habitatjes samen kunnen vogelaars ruim 70 vogelsoorten waarnemen, waaronder bijzondere soorten als de roerdomp, de ransuil en de vaak onzichtbare - maar luid hoorbare - Cetti's zanger met z'n opzwepende zang.

Routes en excursies

De vele vogel- en andere diersoorten bewonderen kan in Park Hitland mede dankzij een netwerk aan wandel- en fietspaden. Momenteel zijn er drie wandelroutes uitgestippeld; een tocht van vijf kilometer door Hitland-Noord, vijf kilometer door Hitland-Zuid en een route van tien kilometer die de wandelaar naar de hoogtepunten van het gebied leidt. Ook kunnen bezoekers de Molen Stempel Fietstocht van 25 of 40 kilometer volgen, die naast het Hitland ook door de gemeente Zuidplas gaat. In het natuurgebied staan voldoende bankjes voor wanneer de benen het zwaar krijgen of het landschap te mooi wordt om niet even stil te staan. De speelplaatsen In het gebied zijn een uitkomst voor kinderen die nog wat overtollige energie over hebben. Stichting Natuurvrienden van Capelle, KNNV IJssel en Lek en IVN organiseren geregeld excursies in Park Hitland, waardoor bezoekers met meer kennis over het natuurgebied weer huiswaarts gaan.

Liefhebbers kunnen een balletje slaan bij Golfbaan Hitland, een openbare 18-holes baan omgeven door natuur, waar ook oefenfaciliteiten en een golfschool zijn. Het naastgelegen restaurant HIT is een populaire plek om neer te ploffen nadat het golfkarretje is opgeborgen.

Meer informatie over Park Hitland is te vinden op www.parkhitland.nl.