• Eveline Kleijn bij haar minibieb.
• Eveline Kleijn bij haar minibieb. Foto: Huub Lakerveld

Minibieb met meer dan alleen boeken

capelle • Door een 'overschot' aan boeken begon Eveline Kleijn zo'n zes jaar geleden met haar minibieb. Inmiddels liggen ook levensmiddelen en menstruatieproducten in haar kastjes.

Via allerlei facebookgroepen kwam Eveline Kleijn achter het concept minibieb. "Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om oude boeken weg te gooien", vertelt ze. "Toen heb ik een kastje opgesnord en mijn boeken daar in gezet. In het begin liep het wat stroef, maar niet veel later ging het af en aan. Inmiddels komt het merendeel van de nieuwe boeken van mensen die ruilen, dat is leuk om te zien."

Meer dan boeken

Door de 'boekengroepjes' waar Eveline online aan deelneemt kwam zij op het idee om ook menstruatieproducten in haar kastjes te leggen. "Dat begon met een klein hoekje en ging via het Armoedefonds", legt ze uit. "Daar kun je een doos aanvragen met deze producten, die zijn bedoeld voor meiden en vrouwen die heel weinig te besteden hebben. En het is een maandelijks terugkerende kostenpost, dus zo kunnen zij toch die dure producten krijgen. Een buurvrouw haalde extra kastjes voor mij en zo kon ik ook de levensmiddelen kwijt."

"Er gaat veel uit en er komt weinig binnen", vat Eveline de animo voor levensmiddelen samen. "Ik moet dus op zoek gaan naar meer levensmiddelen voor de kast. Op Foodello kijk ik voor goedkope levensmiddelen die afgeprijsd zijn, maar toch nog wel een paar maanden houdbaar zijn. In de vakantie is de aanvoer een beetje stilgevallen, hopelijk trekt dat binnenkort weer aan. Maar ik snap ook wel dat mensen met de huidige prijzen voorzichtig zijn met het weggeven van eten." Eveline is daarom op zoek naar 'donateurs' die willen helpen met de aanvulling van (niet-bederfelijke) producten voor in het kastje.

Nodig 

"Het is heel naar dat er mensen zijn die moeten zoeken om zo eten te kunnen vinden, omdat zij het niet kunnen betalen", vindt Eveline. "En als ik dan een beetje daarmee kan helpen, is dat alleen maar fijn. Ik weet niet hoe het is om arm te zijn, maar ik gun het niemand." Het komt nooit voor dat mensen 'te veel' uit de kastjes halen. Eveline: "De meeste mensen die het hard nodig hebben, laten ook iets voor een ander achter.  Zij denken ook aan andere mensen die het nodig hebben".
Eef's Boekenkastje is te vinden bij Maria Danneels Erf 66.

Huub Lakerveld