• Frans van der Hilst: niet alleen bevlogen bridgeclubvoorzitter, maar ook actief in schone kunsten.
• Frans van der Hilst: niet alleen bevlogen bridgeclubvoorzitter, maar ook actief in schone kunsten. Foto: Jan Timmer

"Bridgen is in alle opzichten erg leuk"

capelle • Zijn entree in de wereld van het bridge begon voor Frans van der Hilst zo'n dertig jaar geleden toen hij zich aansloot bij een vriendenclubje dat wekelijks bijeen kwam in een gymzaal in Rotterdam-Zevenkamp. Na een paar jaar besloot het gezelschap zich aan te sluiten bij de toen nog jonge Bridgeclub Schollevaar. Niet veel later werd Frans van der Hilst voorzitter van die vereniging.

"Toen ik aantrad hadden we zo'n negentig leden en één speelavond", vertelt de prille zeventiger, die mede aan de wieg stond van Leefbaar Rotterdam en jarenlang leiding gaf aan deelraad Prins Alexander. "In de loop der jaren groeide de vereniging door naar 320 leden en vier clubsessies per week. Inmiddels ligt het ledental rond de 240, een daling die in lijn ligt met de landelijke tendens. Dat heeft te maken met diverse factoren: de voornaamste is de vergrijzing. Daarnaast hebben de twee coronajaren hun gevolgen. Mensen waren gedwongen om thuis te blijven en kozen soms voor andere bezigheden in hun vrije tijd. Het blijkt vrij lastig om ze weer terug te krijgen. Aan de andere kant mogen we ook gewoon dik tevreden zijn met wat we hebben: een mooie, grote en bloeiende bridgeclub waar tal van mensen zich als vrijwilliger vol voor inzetten."

Bridgecursus

"Gonny Sterk is daarin een belangrijke factor. Zij leidt bij ons de bridgecursussen en dat doet ze op een zeer motiverende, gezellige, didactisch aansprekende en bindende wijze. Iedereen die wil kennis maken met de bridgesport is van harte welkom om bij haar de principes en de fijne kneepjes te leren. De nieuwe beginnerscursus start in september met een eerste blok dat tot en met december duurt. Daarna begint in januari deel 2. Na die in totaal zes maanden kun je al prima in clubverband spelen. En al vrij snel na de start van de lessen kun je met een groepje thuis al leuk aan de slag."

Enthousiasme

Het enthousiasme onder de deelnemers aan de beginnerscursussen is steevast groot, weet Frans van der Hilst. "Heel vaak horen we mensen al na een paar weken zeggen: "Waarom ben ik niet eerder met bridgen begonnen?". Dat zegt, me dunkt, genoeg. En inderdaad, deze vorm van denksport is in alle opzichten erg leuk. Bridge is sowieso goed voor de werking van je 'bovenkamer'. Daarnaast biedt onze vereniging veel gezelligheid en doe je er sociale contacten op. Zeker ook vanuit de beginnerscursus zijn mooie vriendschappen ontstaan. De club is voor veel mensen dan ook meer dan een plek om te bridgen." 

Wie belangstelling heeft om de beginnerscursus te volgen kan contact opnemen met Gonny Sterk (tel. 010 451 5955). Voor algemene informatie kan de secretaris van Bridgeclub Schollevaar worden gebeld op 06 2392 4077. Bridgeclub Schollevaar houdt domicilie in Wijkcentrum Schollevaar aan het Maria Danneels Erf. Voor een potje bridge kun je er terecht op dinsdagmiddag, woensdagavond, donderdagmiddag en donderdagavond. Daarnaast organiseert de club verschillende andere activiteiten, waaronder een jaarlijkse puzzel-wandeltocht, een speciale wintercompetitie - van november tot en met maart - een Sinterklaas-drive en een drive voor de clubvrijwilligers. Zelf hoopt Frans van der Hilst nog jaren te mogen genieten van de sport die hij zo koestert. Dat gaat hij straks doen als ex-voorzitter, want de Rotterdammer vindt het na een kwart eeuw 'mooi geweest'. "Het voorzitterschap is me al die jaren uitstekend bevallen, hoor", glimlacht hij. "Maar ik merk ook dat het goed is om het sokje over te dragen en mij te kunnen concentreren op het pure bridge, de gezelligheid daaromheen en mijn andere hobby's, waaronder beeldhouwen en het bewerken van foto's tot kunstwerken. Ook dat is heerlijk om te doen. Je ziet het, als pensionado verveel ik me geen moment. En bovenal geniet ik van het bridgen en de gezelligheid van de vereniging. Ik kan echt iedereen aanbevelen om het ook te gaan. De deuren van Bridgeclub Schollevaar staan voor iedereen open, ook in dit nieuwe seizoen."

Jan Timmer