• Het zwembad Aquapelle blijft steeds vaker leeg door personeelstekort.
• Het zwembad Aquapelle blijft steeds vaker leeg door personeelstekort. Foto: Jan Kok

Arbeidskrapte speelt Aquapelle parten

Algemeen

CAPELLE • Capels zwemmen heeft een grote maatschappelijke waarde, maar zwembad Aquapelle kampt met onderbezetting en is op zoek naar hulp.

Overal zien we het gebeuren: zwemlessen komen te vervallen, aqua-activiteiten kunnen niet doorgaan en de mogelijkheden van recreatief zwemmen worden beperkt. Naast alle sectoren die te kampen hebben met de krappe arbeidsmarkt lijkt de zwembadbranche hard te worden geraakt. Mede ook veroorzaakt doordat de krapte op de zwembad-personeelsmarkt al aanwezig was en alle baden uit dezelfde vijver visten.

Maatschappelijk belang
“Ook in zwembad Aquapelle krijgen we nu echt te kampen met krapte en wordt het steeds lastiger om de bezetting rond te krijgen.” Lian Witteveen, algemeen directeur van Sportief Capelle en derhalve ook verantwoordelijk voor het zwembad, is duidelijk. “En dat terwijl het zwembad in al haar facetten een enorme belangrijke maatschappelijke waarde vervuld. Per week krijgen er 800 kinderen zwemles, zijn er veertien banenzwemmomenten en vinden er zaken als schoolzwemmen, zwemmen voor ouderen en volwassenzwemles plaats. Aangevuld met het gebruik van de vaste gebruikers zoals de zwemvereniging (ACZ), de duikers, het zwemmen voor kinderen met autisme. Leren zwemmen, bewegen en spelen is een enorm maatschappelijk belang.”

Aquapelle kenmerkt zich als een maatschappelijk bad. Witteveen: “Door bewust te kiezen voor een brede programmering waarin voor veel doelgroepen er een (vaste) plek is in het zwembad én voor veel aandacht voor de kinderen in de zwemlessen en deze af te laten zwemmen als het ook daadwerkelijk kan. En voor mensen die meer aandacht behoeven om te kunnen bewegen en genieten van sporten draagt het bad bij aan een maatschappelijke behoefte in Capelle aan den IJsel. Van groot belang is om dit te kunnen blijven doen in de toekomst.”

“Natuurlijk is de exploitatie van het zwembad ook van groot belang. De uitdaging is natuurlijk wel om de kosten zo veel mogelijk in de pas te laten lopen met de baten die de activiteiten genereren. En daar is personeel voor nodig en dat is een groot vraagstuk aan het worden.”

Rollen en taken
“In een zwembad zijn veel mogelijkheden om aan de slag te gaan”, aldus directeur Lian Witteveen. “De werkzaamheden zijn divers: van facilitaire dienstverlening, geven van zwemles, toezichthouden, gastvrouw zijn bij evenementen. Heel breed en daarmee ook qua belasting heel divers.”

“Bij het schoonmaken van het bad is wat fysieke kracht van belang, bij het geven van zwemles zijn pedagogische vaardigheden van belang en als gastvrouw zijn de sociale vragen juist belangrijk.” 

“De organisatie van een zwembad vraagt niet om mensen die allemaal fulltime willen werken, het vraagt juist ook om veel mensen die relatief kort inzetbaar zijn. Een vaste dag in de week waarop je bijvoorbeeld toezicht wilt houden bij alle activiteiten of twee ochtenden, als je kinderen naar school zijn, om facilitair te ondersteunen. Het is eigenlijk heel flexibel.”

Sportief Capelle-familie
“Op dit moment staan we met elkaar als het team van Sportief Capelle voor een grote uitdaging om alle activiteiten, met name in het zwembad, draaiende te houden. Het lukt ons nog net. Ziekte-uitval, vakantie of een vertrek van medewerkers naar een andere baan worden wel steeds lastiger om op te vangen. Daarom zoeken we nieuwe mensen om de maatschappelijke uitdaging wel te kunnen blijven realiseren. En het is natuurlijk heel leuk werken in ons mooie zwembad, zo midden in het Capelse, in de Sportief Capelle-familie”, aldus Lian Witteveen.

Cor Hulsbus