Twee aanhoudingen na melding schietpartij Purmerhoek

CAPELLE • Twee personen zijn donderdag aangehouden na een melding van een schietpartij bij de Purmerhoek. Eén persoon raakte gewond, maar van een 'echte' schietpartij bleek geen sprake. Vermoedelijk is er geschoten met een speelgoedwapen gevuld met gelballetjes. De politie heeft een onderzoek ingesteld.


Extra zoet water tegen verzilting IJssel en Lek

regio • Rijkswaterstaat zet een stuw bij Hagestein op een kier om meer zoet water toe te laten op de Lek en richting het westen te laten stromen. Dit om verzilting van onder meer de Hollandsche IJssel te voorkomen.

Zout water trekt bij de monding van de Hollandsche IJssel ter hoogte van Capelle verder het land in door het lage waterpeil. Rijkswaterstaat laat bij Hagestein net genoeg water door om vanuit de Lek richting Rotterdam met een zoetwaterbuffer te zorgen voor tegendruk tegen het zoute water. Daarmee blijft de inname van zoetwater voor onder meer natuur, drinkwater, landbouw en industrie in West-Nederland mogelijk. “Het gedeeltelijk openzetten van Stuw Hagestein zorgt voor een vergroting van de zoetwaterbuffer in de Lek en Hollandsche IJssel”, aldus Rijkswaterstaat. “Deze zoetwaterbuffer geeft als een stootkussen tegendruk aan het zoute water.” 

Hoeveel water Stuw Hagestein doorlaat, is afhankelijk van de verziltingsdruk vanuit zee. Rijkswaterstaat doseert dit op basis van de dagelijkse meting van het zoutgehalte van het rivierwater.


Open dag Capels gemeentehuis

capelle • De gemeente Capelle aan den IJssel opent op zaterdag 10 september de deuren van het gemeentehuis voor alle Capellenaren. 

Burgemeester en wethouders zijn aanwezig en Capellenaren kunnen een praatje met hen maken in het gemeentehuis. Voor jong en oud zijn er diverse activiteiten. Het gemeentehuis is tijdens de Open Dag te bezoeken van 10:00 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 15:00 uur.
In de raadzaal kunnen bezoekers kennismaken met het nieuwe college van burgemeester en wethouders en met hen in gesprek gaan over actuele onderwerpen. Ook het vergadercentrum is geopend. Iedere vergaderkamer heeft een ‘eigen' historisch verhaal. In de Van Duvenvoordezaal is de expositie ‘Macht en Pracht' van de Historische Vereniging Capelle te zien. De expositie vertelt de bezoekers meer over de geschiedenis van het Capels Bestuur.

In het eet-werkcafé zijn er voor de jonge bezoekers leuke activiteiten zoals schminken, glittertattoos plakken en het maken van ballonfiguren. Ook is er een vacaturekraam van de gemeente en kunnen bezoekers genieten van het uitzicht vanaf de twaalfde verdieping.