Klachten over vervuiling in Hoeken

capelle • Op sociale media verschenen de afgelopen weken geregeld berichten en foto's van vervuiling en vernielingen bij de Hoeken. Met name in en rond de Purmerhoek gaat het recent flink mis. Woningcorporatie Havensteder heeft de geluiden ook meegekregen en wil beterschap in de flats.

Afval op de vloeren, een besmeurde lift en vernielingen; verschillende bewoners van de Capelse hoeken doen op internet hun beklag over de taferelen die zij geregeld aantreffen in de flats. De vervuiling loopt volgens buurtteam Hart voor de Hoeken 'de spuigaten uit'. Iedereen is het erover eens: er moet een einde aan komen en de vervuilers moeten betalen. Maar hoe verloopt dat in de praktijk?

Woningcorporatie Havensteder is verantwoordelijk voor het beheer van de Capelse Hoekenflats. Zij geeft aan voldoende informatievoorziening te bieden, op verschillende momenten. "Bij het tekenen van een huurcontact krijgen de nieuwe bewoners een flyer waarop het principe 'de vervuiler betaalt' wordt uitgelegd", zegt een woordvoerder. "Bij de Hoeken is er een grofvuilhok, waar vrijwilligers het grofvuil kunnen opslaan. Bewoners kunnen Irado bellen voor een afspraak of de vrijwilligers bellen; ook daar hangt informatie over op in de flats. Het heeft veel met gedrag te maken."

Verschillende talen

De Hoeken staan bekend als een multiculturele buurt. De huisregels in de Hoeken zijn echter uitsluitend opgehangen in het Nederlands. Havensteder is niet van plan de informatievoorzieningen in de flat in verschillende talen weer te geven. "We proberen al zoveel mogelijk eenvoudig Nederlands te gebruiken; niveau B1 of lager. En dat ondersteund met afbeeldingen. Maar onze ervaring is helaas ook dat wanneer posters opgehangen zijn, dit na twee weken als behang fungeert."
De woningcorporatie zegt intern bezig te zijn met het uitbreiden van het aantal symbolen, zodat de huisregels duidelijker zijn voor bewoners die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn.

Camerabeelden

Als er sprake is van vervuiling binnen de gebouwen, worden de camerabeelden uitgelezen, aldus de woordvoerder van Havensteder. "We maken wel onderscheid tussen bijvoorbeeld het verkeerd aanbieden van grofvuil en vandalisme, zoals het aanrichten van vernielingen en het bekladden van liften. Bij vandalisme schakelen we meteen de politie in, al is het soms wel lastig om op basis van de camerabeelden te achterhalen waar de mensen wonen. Daarnaast worden de vernielingen soms per ongeluk aangericht door kinderen, zoals we vorige week zagen toen een lamp kapot naar beneden viel. Dat kwam door voetballende kinderen in de hal."

Tenzij er sprake is van vandalisme, zegt Havensteder eerst een schriftelijke of mondelinge waarschuwing te geven aan degenen die zich schuldig maken aan vervuiling. Bij een tweede vergrijp krijgt de betreffende bewoner een boete. Dit geldt voor overtredingen die in de flat worden begaan, zoals op de galerij of in portieken. Buiten is de verantwoordelijkheid van handhaving."

-----------------------------------

huurder is evenals zijn buren medeverantwoordelijk voor onderhoud, gebruik, controle en afwezigheid van schade aan gemeenschappelijke ruimten en -voorzieningen. De kosten van herstel van schade en verboden situaties door verhuurder kunnen door verhuurder naar rato van de betreffende gezamenlijke verantwoordelijkheid in rekening gebracht worden bij huurder, ongeacht de daadwerkelijke schuld aan de situatie per huurder.





Camerabeelden?

ja die worden uitgelezen, moeilijk achterhalen waar zij wonen. 

troep in de lift, spullen kapot; kinderen die aan het voetballen waren. Dat is soms moeilijk. Wij kunnen beelden doorsturen naar politie.
Wordt soms gedaan.

vandalisme; door naar politie.

 



Contract? (huurvoorwaarden)

Huurder is evenals zijn buren medeverantwoordelijk voor onderhoud, gebruik, controle en afwezigheid van schade aan gemeenschappelijke ruimten en -voorzieningen. De kosten van herstel van schade en verboden situaties door verhuurder kunnen door verhuurder naar rato van de betreffende gezamenlijke verantwoordelijkheid in rekening gebracht worden bij huurder, ongeacht de daadwerkelijke schuld aan de situatie per huurder. 

Camerabeelden?

ja die worden uitgelezen, moeilijk achterhalen waar zij wonen.

troep in de lift, spullen kapot; kinderen die aan het voetballen waren. Dat is soms moeilijk. Wij kunnen beelden doorsturen naar politie.
Wordt soms gedaan.

vandalisme; door naar politie.


Havensteder:

klachten via facebook meegekregen. Bij tekenen contact flyer: vervuiler betaalt. Op verkeerde manier: beboeten. Verhuurmakelaar. Posters

als vervuiler in vizier; eerst mondelijke of schriftelijke waarschuwing. 

in de hoeken zijn grofvuilhokken. Kan vrijwilliger bellen, wordt in hokken geplaatst. wordt bij hoeken verkeerd geplaatst. Schoonmaakbedrijven lopen heel de week rond. Posters hangen in de lift; 

stukje gedrag van bewoners.

we zijn intern symbolen aan het uitbreiden. 

beboeten --> alleen in de flat (galerij/portiek). eerste keer waarschuwing. 


2019: gewoon schoon. rond corona weer gestopt. facebookpagina gewoon schoon. 


Op Facebook en Twitter staan behoorlijk wat klachten over vervuiling van de Hoeken flats in Capelle aan den IJssel, met name de Purmerhoek. 

Het wijkbeheer team is inmiddels op de hoogte?

Wat kan en gaat Havensteder hieraan doen? 

Worden de camerabeelden in en rond de liften bekeken? 

Worden ook waarschuwingen opgehangen? (in diverse talen?)

die hangen er al, vervuiler betaalt, 

--> niet in verschillende talen, de vraag is of het beter is in andere talen. We proberen zoveel mogelijk , B1 niveau of lager, ondersteund door beelden.

Vertaler in B1 niveau. Als iets er twee weken hangt, wordt het behang.

Ik zal informeren bij wijkteam -->

Opvallend dat niet altijd dezelfde bewoners de overlast veroorzaken. De verwijderingsbijdrage van €150 wordt echt in rekening gebracht.