• Imran op zijn 'werkplek'.
• Imran op zijn 'werkplek'. Foto: Huub Lakerveld

Imran heeft passie voor programmeren

capelle • Waar andere mensen een brei van codes op het computerscherm zien, ziet de Capelse Imran Klepo (11) een unieke taal om te programmeren en spellen naar zijn hand te zetten. Hij verdient er inmiddels zelfs geld mee.

Als 9-jarige stuurde Imran al een sollicitatiebrief naar een bekend e-commercebedrijf. De reden? Hij wilde er graag aan de slag als programmeur en video-editor. Hoewel hij een tikkeltje te jong was om in aanmerking te komen voor een baan, kreeg Imran een rondleiding door het bedrijf en mocht hij vertellen over zijn passie voor het programmeren.
"Het begon ongeveer drie jaar geleden", legt Imran zijn fascinatie voor programmeren en het ontwerpen van games uit. "Via YouTube kwam ik op Roblox terecht, waar je spellen kunt maken en ook spelen. Het is een spel in een spel, omdat iemand anders ook weer jouw spel kan spelen. Toen ik ontdekte dat je eigen games kan maken, vond ik het meteen interessant. En programmeren is daarbij nodig, dus dat begon ik te leren door het bekijken van video's."

Talen

Leren doet Imran met succes, want inmiddels heeft hij verschillende buitenlandse klanten waarvoor hij (delen van) online spellen maakt. Hij is goed in Engels, en dat moet ook wel om de verschillende 'talen' van het programmeren te begrijpen. Met een programmeertaal kan de computer opdrachten uitvoeren aan de hand van tekst die de gebruiker typt. Imran legt uit: "Ik ben bijvoorbeeld goed met Lua, maar ik ken Python en C Sharp ook een beetje. Die laatste twee zijn moeilijker, met C Sharp worden er games gemaakt voor bijvoorbeeld PlayStation. Maar ik wil daar wel goed in worden, omdat je dan helemaal je eigen spel kunt maken. Met Roblox is er al een basis en je kunt niet alles zelf bouwen." Op dit moment is Imran al bezig zijn compleet eigen spel te maken, al moet hij nog veel doen voor het af is.

Toekomst

Moeder Hida krijgt weleens commentaar van anderen over het computergebruik van Imran. "Hij speelt veel buiten, hij leert goed en hij maakt thuis eerst zijn huiswerk", zegt zij. "En dit is misschien zijn toekomst." Imran gaat dit jaar naar de brugklas van het tweetalig vwo. Of het programmeren daarmee in het gedrang komt? "We zien wel hoe het gaat", zegt hij. "Misschien doe ik al mijn huiswerk wel in de flexuren op school. Dan kan ik thuis lekker blijven programmeren."

Huub Lakerveld