Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Veiligelanders naar ING-gebouw

Algemeen

Het kantoor waar de ING aan de Kerklaan komt leeg te staan en dus heeft het COA bij eigenaar HIG aangedrongen op gedwongen verhuur zodat de komende maanden honderden zogenoemde veiligelanders in het gebouw kunnen worden opgevangen. Deze asielzoekers krijgen geen verblijfsvergunning in Nederland en nemen veel plaatsen in de reguliere AZC’s in die dan weer kunnen worden gebruikt voor andere asielzoekers. 

Deze tekst zou zo maar een heus persbericht kunnen zijn. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers heeft immers met Hotel Van der Valk in Nieuwerkerk ook al een deal gesloten en meerdere hotels van deze keten (onder meer in Noord-Holland) alsmede vakantieparken zoals die van Peter ‘Massa is kassa’ Gillis verdienen aan de opvang terwijl gemeenten soms (nog) van niets weten, zoals bij onze buren. Jaarlijks krijgt Nederland te maken met een grote hoeveelheid asielzoekers die mogen blijven en moeten worden gehuisvest. Qua omvang komt er ieder jaar een gemeente als Capelle bij. Ik ga hier niet pleiten voor wel of niet doen, want de landelijke overheid dweilt met de kraan open en dan weet iedereen, dan overstroomt de boel en krijg je vervelende lekkages. 

Maar welke reacties riepen de eerste paar zinnen bij u op? Verontwaardiging of juist begrip? Wie zijn wel welkom en wie niet? Hoe staan wij als Capellenaren hier in? Er zijn al mensen opgevangen op de rand van Schollevaar en Rotterdam en in een leeg kantoorpand op het Rivium zitten mensen uit Oekraïne. Ver van ons bed? Merken we niet veel van? Wanneer mogen mensen hier wel komen en wanneer absoluut niet? Het zijn vragen waar menigeen zijn hersens over pijnigt. Stel, je hebt een duur pand in het project Harmonie gekocht en opeens komen er wel veiligelanders in het authentieke ING-gebouw uit 1995 dat op de nominatie staat om gesloopt te worden? Of er komen asielzoekers in de leegstaande Rehobothschool? Gaan we er pas over nadenken als de lekkages al voor wateroverlast zorgen of leggen we voldoende redmiddelen neer om de boel niet te laten overstromen? En waarschuwen we op tijd de andere bewoners? Alles valt en staat met timing en informatievoorziening. Zorgen voor voldoende draagkracht. Wie goed en tijdig nadenkt, laat de kuip niet overstromen. Te laat ingrijpen zorgt nu eenmaal voor ellende.

Cor Hulsbus