Infomiddag over aanpak (taal-)armoede bij bieb

capelle • In Bibliotheek Capelle Centrum is op 10 september een themamiddag 'Geld & Taal'. Het is een middag met workshops, informatie, maar er zijn ook mooie prijzen te winnen en is muziek van Perry Zuidam.

De workshops gaan onder meer over taalarmoede en de problemen waar mensen tegenaan lopen wanneer zij de taal niet volledig beheersen. De taal onvoldoende beheersen hangt nauw samen met financiële zorgen. Immers, als mensen de post niet openen omdat zij het toch niet kunnen lezen, geeft dat veel stress en raken zij snel in de problemen. Ook kunnen zij stuiten op gebrek aan begrip in de omgeving, wat nog verder isoleert. De taal machtig zijn is essentieel om goed te kunnen meedoen in de maatschappij, maar uit onderzoek blijkt dat dit circa 9.000 Capellenaren onvoldoende lukt. Gelukkig zijn er vele mogelijkheden en hoef je niet terug de schoolbanken in; een-op-een mogelijkheden, meestal gratis. 

Vanaf 13:30 uur zijn er in de bibliotheek allerlei stands waar informatie en hulp in te winnen is. Zo is het Jeugdfonds Sport & Cultuur aanwezig, die contributie betaalt voor kinderen van ouders die sport- of cultuuractiviteiten zelf niet kunnen bekostigen. Maar ook kunnen belangstellenden aanschuiven bij de gemeente, voor informatie over tegemoetkomingen die beschikbaar zijn voor wie het financieel even niet zo makkelijk heeft. Budgetmaatjes is van de partij, die mensen thuis bezoekt om hen te helpen de financiën overzichtelijker te ordenen of uit de schuldhulpverlening te komen. Tijdens Geld & Taal laten ze graag zien hoe zij dat doen en wat een waardevolle toevoeging dit kan zijn in het leven. Geld & Taal duurt van 13:00 tot 17:00 uur.