• Watermonsters nemen in het Schollebos.
• Watermonsters nemen in het Schollebos. Foto: Aangeleverd

Watermonsters nemen in het Schollebos

capelle • De landelijke actie ‘Vang de watermonsters’, georganiseerd door o.a. de Hoogheemraadschappen, heeft burgers opgeroepen mee te doen met het meten van de kwaliteit van kleine wateren, zoals sloten en plassen. Leden van de natuurverenigingen Stichting Natuurvrienden Capelle en KNNV afdeling IJssel en Lek deden mee aan de actie en kozen daarvoor het Schollebos.

Meten

Op vier plekken in het Schollebos gingen zij met meetapparatuur aan de slag om de 14 stappen door te lopen die nodig zijn om tot een verantwoord eindoordeel te komen. Meten van de diepte van het water, de helderheid, de begroeiing in het water en langs de kant horen daar onder meer bij. Het boeiendste onderdeel was: welke waterdieren leven er?
Met schepnetten visten deelnemers langs de kant en over de bodem om vervolgens aan de hand van een zoekkaart en loep de inhoud in witte emmers te bestuderen.

Zij vingen geen vissen en salamanders, maar het krioelde van de watervlooien en verder onder meer bootsmannetjes, duikerwantsen, poelslakjes, een twee-ogige bloedzuiger, platte waterwantsen, posthoornslakken, larven van waterjuffers, muggen, haften en een pluimmug, schaatsenrijders en waterpissebedden.

Laboratorium

Per gebied vulden de natuurliefhebbers een reageerbuis met water en stuurden die op naar het laboratorium van NIOO-KNAW (Nederlands Instituut voor Ecologie – Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen). In het najaar volgt de uitkomst van het onderzoek.

Hondenpoep

De vervuiling van ons water komt o.a. door medicijnresten, bestrijdingsmiddelen en mest, ook van honden. Het oprapen van de poep van de hond is geen fris karweitje, maar wel zo fris voor sloot en plas.