Provincie: 'Haal (boeren-)protestvlaggen weg'

REGIO • De provincie Zuid-Holland gaat over tot het verwijderen van protestvlaggen en spandoeken in het kader van de boerenacties. ‘Waar de veiligheid van anderen in het geding komt, stopt het recht om te demonstreren’, meldt de provincie in een verklaring.

De afgelopen weken zijn er op verschillende plaatsen langs provinciale wegen, bruggen en kruispunten protestvlaggen geplaatst, ook in Capelle. ‘Wij ontvangen hier veel meldingen over, omdat de protestuitingen een gevaar kunnen vormen voor de verkeersveiligheid. Is dit het geval, zoals bijvoorbeeld loshangende vlaggen, vlaggen die het zicht van camera’s blokkeren of die het zicht op borden of verkeerslichten belemmeren, dan zijn die inmiddels verwijderd’, meldt de provincie, die eraan toevoegt dat een eerste afgescheurde vlag al op een rijdende auto terecht is gekomen: ‘Hier moeten we als wegbeheerder en als verantwoordelijke voor de veiligheid op de weg een duidelijke grens trekken. Hoe langer de vlaggen en spandoeken blijven hangen, hoe groter de kans dat deze losraken en daarmee een gevaar zijn voor de verkeersveiligheid’.

De provincie roept iedereen die protestvlaggen of spandoeken heeft bevestigd op een plek die niet van hem of haar is, op om deze voor 5 augustus te verwijderen. ‘De provincie is verantwoordelijk voor de veiligheid van iedereen in het verkeer. Daarnaast lopen de kosten voor het veilig verwijderen van alle vlaggen op tot tienduizenden euro’s’.

Gedeputeerde Frederik Zevenbergen: "Het recht op protest is een groot goed in Nederland, maar stopt als je de veiligheid van anderen in het gevaar brengt. Dit is nu het geval. We geven iedereen tot 5 augustus de mogelijkheid zelf de vlaggen en spandoeken te verwijderen. De uitingen die na deze datum nog hangen worden verwijderd'.