"Omgekeerde vlaggen niet weggehaald"

capelle • Ook in Capelle zijn op verschillende plaatsen omgekeerde Nederlandse vlaggen te zien. Volgens de gemeente is er sprake van een vreedzaam protest en is er geen sprake van dat de vlaggen verwijderd worden.

Op dinsdag 19 juli werd nog wel één omgekeerde Nederlandse vlag weggehaald door handhaving. De vlag bij de rotonde bij De Terp werd dinsdag weggehaald naar aanleiding van een klacht. “Iemand nam aanstoot aan het andersom ophangen van de Nederlandse vlag”, aldus een woordvoerder van de gemeente. “Toen hing er nog maar één, dus die ene is toen weggehaald.” 

Niet weghalen

De vlaggen die daarna nieuw opgehangen zijn, worden niet meer weggehaald. Een uitzondering zijn vlaggen bij de Couwenhoekseweg, die naar het oordeel van de burgemeester en handhaving hinderlijk voor het verkeer waren.
Vanaf woensdag zijn er meer vlaggen bij gekomen. Onder meer bij De Terp, bij Capelsebrug op de Abram van Rijckevorselweg en bij particulieren aan de gevel. De meeste vlaggen zijn echter niet meer weggehaald. “Er is geen wettelijke grond om vlaggen die andersom opgehangen worden weg te halen”, geeft de woordvoerder aan. “Behalve als die vlag de veiligheid van het verkeer in gevaar brengt. Dit kan als de vlag bijvoorbeeld een verkeerslicht of lantaarnpaal bedekt.”
De omgekeerde Nederlandse vlag is uitgegroeid tot symbool voor steun aan boeren die protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet.

De gemeente zegt begrip te hebben voor sympathisanten van de boeren én voor hen die aanstoot nemen aan de omgekeerde vlaggen. Wiens mening telt zwaarder? "We hebben te maken met twee meningen in onze gemeente. Als er een klacht is, gaat handhaving kijken. Maar we zijn erg terughoudend met handhaven."

--------------------

navragen --> 

hinderlijk couwenhoekseweg, burg en handhaving; situationeel, handhaven niet . met terughoudendheid.