Twee ambulances van Breath naar Oekraïne

capelle • Stichting Breath rijdt binnenkort met twee ambulances naar Oekraïne. De Capelse stichting heeft de gebruikte voertuigen aangekocht en laat deze voorzien van medische apparatuur.

Eén ambulance is uitgerust voor het vervoer van gewonden naar het ziekenhuis of indien te gevaarlijk naar een veldhospitaal buiten Kharkiv. De andere ambulance is speciaal voor noodgevallen van gewonde of ernstig zieke kinderen, maar ook om bijvoorbeeld te vroeg geboren kinderen te evacueren of naar een ziekenhuis te vervoeren. 

Noodoproep

Beide ambulances zijn uitgerust met een infuus installatie, een patiënten monitor, een defibrillator, zuurstof en allerlei zaken om direct in te kunnen grijpen. De kinderambulance beschikt tevens over een couveuse. Deze ambulances worden naar aanleiding van een noodoproep van medici beschikbaar gesteld en zullen op zeer korte termijn naar Kharkiv worden vervoerd. 

In de ambulance zal ook een flinke partij benodigde medicijnen geladen worden die door een bevriende Sparta relatie, apotheek Spanhoff uit Rotterdam, beschikbaar is gesteld. De bedoeling is dat voorzitter Nico de Borst samen met Evgeniy Levchenko de ambulances naar West-Oekraïne rijdt, waarna ze worden overgenomen door mensen van Stichting Breath uit Kharkiv.
Deze week werd weer eens pijnlijk duidelijk dat er ambulances in de stad nodig zijn. In een burgerwijk in Kharkiv werd een 13-jarige jongen gedood toen hij met zijn zusje en een ouder echtpaar bij de bushalte stond. Het oudere paar en de jongen, een klasgenootje van de zoon van een Breath tolk, overleefden dit geweld niet en het zusje heeft inmiddels 3 operaties achter de rug. Stichting Breath heeft deze familie inmiddels steun toegezegd.