• Pieter Schellekens en Esther den Outer.
• Pieter Schellekens en Esther den Outer. Foto: Karin van Hooijdonk Fotografie

Crowdfundingactie voor zieke Pieter (44)

Algemeen

CAPELLE • Pieter Schellekens (44) heeft alvleesklierkanker met uitzaaiingen. Een alternatieve behandeling in Duitsland wordt niet vergoed.

Esther den Outer was zeven weken samen met Pieter Schellekens toen hij de diagnose alvleesklierkanker met uitzaaiingen kreeg. Daarna volgden zware chemobehandelingen die aanvankelijk aansloegen, maar nu is er toch weer groei van tumoren geconstateerd. Esther en Pieter vonden een alternatieve behandeling in Duderstadt in Duitsland, die echter niet wordt vergoed door de zorgverzekering. Ze startten een crowdfundactie.

Esther: “Vanaf het moment dat de artsen zeiden dat Pieter niet lang meer te leven had, zijn we toch super positief gebleven. Hij is veel te jong om te sterven en wil ondanks alles zijn blik op de toekomst houden. In eerste instantie leek de chemotherapie aan te slaan. Helaas liet de scan van twee weken geleden zien dat er weer tumorgroei is en hij weer chemo moet hebben. Daar ziet hij vreselijk tegenop, omdat het zijn lichaam zo erg kapotmaakt. We zijn al lang op zoek naar alternatieven, maar in Nederland zijn er veel lopende studies waar maar 20 mensen per jaar aan mee kunnen doen. Via via vonden we de kliniek in Duderstadt, waar goede resultaten werden geboekt en hebben daar contact gelegd. 

Dure behandeling
Toen zij de medische informatie hadden ontvangen, konden we zo snel mogelijk komen en hadden we een intakegesprek. Zijn bloedwaarden waren goed genoeg en vorige week begon het eerste deel van de behandeling. Voor de celtherapie werden witte bloedcellen afgenomen en in het laboratorium geprogrammeerd om daarna weer teruggeplaatst te worden. De behandeling vond deze week plaats en moet nog elke zes weken vier keer herhaald worden. Totale kosten van de behandeling zijn 70.000 euro. We hebben al ons spaargeld in de eerste behandeling gestopt, verkopen onze auto en willen zelfs ons huis eventueel verkopen om de behandeling te kunnen betalen. Maar we willen ook graag onze crowdfunding onder de aandacht brengen. We hopen dat veel mensen bij ons lot betrokken zijn. Als iedereen maar één euro geeft zijn we er al.”

Pieter heeft een zwaar half jaar achter de rug. “Ik was op een gegeven moment zo moe dat ik niet eens vanaf de bank een glas water op tafel kon pakken. Als ik maar bewoog moest ik overgeven door de chemo. Ik ben ZZP-er, keukenmonteur, en weer aan het werk omdat ik me goed voel. Het is best zwaar. De zorgen om het geld bij elkaar te krijgen geven ook heel veel stress en dat is niet goed voor mijn lijf. Maar ik ben 44 en nog veel te jong om te sterven. Zonder Esther had ik hier nu niet gezeten. Zij is mijn engeltje.”

Positief leven
“Je zou nu eigenlijk samen mooie herinneringen moeten maken, want je weet niet of Pieter hier uit komt”, zegt Esther. “Maar we willen er graag voor gaan. Pieter heeft me ten huwelijk gevraagd en onze trouwdatum is 9 juni 2023. Ik hoop dat de rest van ons leven positief gaat worden. Daar gaan we voor.”

Pieter steunen om zijn behandeling in Duitsland te kunnen betalen kan via de website www.doneeractie.nl/actie/65411.

Annemarie van der Ploeg