• Ook kinderen hielpen mee tijdens de Open Moestuindag.
• Ook kinderen hielpen mee tijdens de Open Moestuindag. Foto: Huub Lakerveld

Buurt bijeen brengen in de moestuin

Algemeen

CAPELLE • Met de Open Moestuindag wilde De Zellingen Dagactiviteiten afgelopen vrijdag haar moestuin tonen én hoopt zij op nieuwe aanwas van vrijwilligers.

Bijen en hommels brommen op de bloeiende oregano, kinderen delen vers geplukte wijnbessen uit en cliënten genieten van een bakje koffie onder het tentdoek; het zoemt van de activiteit tijdens de Open Moestuindag in Schollevaar. Het is precies wat De Zellingen voor ogen heeft in de moestuin achter het wooncomplex aan de Bazuin. 

Plezier
Tot zo’n zes jaar geleden was dit een grasveld bezaaid met hondenpoep, zegt Jannie van Buren, die de dagactiviteiten begeleidt. De moestuin is dan ook een aanwinst voor de buurt en de cliënten, vindt zij. “Een aantal mensen hier vindt het heel leuk; zij plukken dan ook regelmatig en delen de oogst dan weer met andere bewoners. Het zorgt voor interactie. Sommige mensen hebben verstand van tuinen van vroeger en dat komt dan weer boven. Je ziet dat er dan iets met hen gebeurt, dat is mooi om te zien.”

Plukken en koken
Met het project ‘Samen Koken, Samen Eten’ belanden de ingrediënten uit de moestuin bovendien op de eettafels in het woon-zorgcomplex. “Veel gewassen die wij en de bewoners oogsten, worden ‘s avonds al bereid en gegeten”, legt Jannie uit. “En als er niet voldoende van is, verwerken wij het in de soep voor het middageten.”

Rolstoel en rollator
Doordat de locatie van de dagactiviteiten verplaatst is binnen het gebouw, is het voor verschillende bewoners iets te ver lopen naar de moestuin. “Dan brengen wij ze met de rolstoel hier, kunnen ze zichzelf met de rollator vermaken en brengen wij ze weer terug met de rolstoel. Als zij de tuin zien, worden ze meteen enthousiast. Soms moet je wat moeite doen en iets meer energie erin steken om mensen over de drempel naar hier te krijgen. Maar dat lukt wel, het enthousiasme bij mij is er.”

Vrijwilligers kunnen iedere derde zaterdag van de maand de handen uit de mouwen steken. Ook scholen en buitenschoolse opvangen zijn welkom om een handje te komen helpen in de moestuin van De Zellingen. Zo wordt de tuin ook van de buurt. “En de interactie tussen de cliënten en kinderen is prachtig”, aldus Jannie. Aanmelden kan via: bazuin@zellingen.nl.