Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Armoede in een feestende Jumbo

Algemeen

Jumbo/Visma heeft de Tour de France gewonnen, dat zal weinigen zijn ontgaan. Reden voor een feestje en gebak? 

Voor veel Capellenaren is gebak al een luxe. Ook voor een tweetal Capelsen die ik aanhoorde in de Jumbo op de Koperwiek. “Zo, moet je eens kijken Tan, een kilo kaas is nu twee keer zo duur als een paar maanden terug. Die laat ik nu mooi liggen. Bijna een tientje, niet normaal.” De aangesproken Tanja knikt en zucht diep. “Ja, ook bij de Aldi en Lidl zag ik al stukken kaas die voorheen vijf euro kostten en nu bijna het dubbele in een paar maanden tijd. En de melk, ik neem altijd die plastic kannen. Ook snel in prijs gestegen. Kijk, ik wilde altijd dat mijn kinderen liever melk dronken dan cola of energiedranken. Maar ik zag ergens al een liter cola voor een euro en dat is goedkoper dan de melk, dus ja, dan ga je keuzes maken.” 

Ik kijk beide dames aan en krijg medelijden. Hoe vaak lezen we niet over te dikke kinderen en volwassenen die ontbijten met chips en cola of andere ‘dikmakers’? Ik zag het in mijn 35 jaar onderwijsbestaan schrikbarend toenemen en vrees nu het ergste voor de komende jaren. 

De vriendin van Tanja checkt ondertussen op haar telefoon haar banksaldo. “Gelukkig is er weer geld gestort, maar het gaat wel veel harder dan anders. Vroeger had je geld in je portemonnee en maakte mijn moeder potjes. Nu geef je het uit maar merk je het pas als je flink rood staat. Die bankpasjes lijken onuitputtelijk. Gelukkig heb ik van mijn ouders geleerd dat je zuinig moet zijn.” Tanja knikt. “Maar ik ken er zat die maar blijven kopen en in de schuld zitten. Dure telefoons en abonnementen dragen daar ook aan bij. Maar ondertussen lopen ze wel bij de voedselbank. Nee, daar moet ik toch niet aan denken. Dan maar niet op vakantie deze zomer.” 

Haar vriendin knikt voorzichtig. Zij is inmiddels een vaste klant bij de voedselbank en heeft ook al aan moeten kloppen bij de Stichting Leergeld Hollandsche IJssel voor schoolmaterialen voor haar drie kinderen. Ze schaamt zich, zelfs voor haar beste vriendin. Maar Jumbo viert feest, dubbel feest. Alle prijzen zijn voor Jumbo.

Cor Hulsbus