• Jochem van Harten (l) en Floris den Hartog.
• Jochem van Harten (l) en Floris den Hartog. Foto: Jan Timmer

Judoka's in 'olympische' sferen

capelle • "Je mag het European Youth Olympic Festival zien als een soort Olympische Spelen voor jonge sporters", legt Jochem van Harten uit. "Een toptoernooi dus met de sterkste jeugdjudoka's van het continent. Het is een hele eer dat Floris en ik daar ons kunnen mogen laten zien."

Zowel Floris den Hartog als Jochem van Harten zijn Slingerland-judoka's. De beide 18-jarigen gelden beide als nationale top en boeken daarnaast regelmatig goede resultaten op buitenlandse toernooien. Zo stond Van Harten dit seizoen als eens op het podium tijdens een European Cup-wedstrijd in Bosnië en wist Den Hartog bij een toptoernooi in Frankrijk de de tweede plaats te bemachtigen.
Beide judoka's trainen overigens niet alleen bij Henk-Jan de Hek op hun eigen sportschool, ze maken ook hun uren op Papendal en in Topsportcentrum Rotterdam. "We staan, zeker in de aanloop naar belangrijke toernooien, elke dag op de mat," vertelt drievoudig jeugdkampioen in de -60 kilogram klasse Jochem van Harten. "En vaak trainen Floris en ik samen. We kennen elkaar al sinds we als kleuter lid werden bij Slingerland. Dat maakt het nu extra mooi dat we straks samen naar Banska Bistrica in Slowakije afreizen om aan de EYOF mee te doen."

Olympisch

"De week voorafgaand aan de EYOF pakken we eerst nog een European Cup-wedstrijd mee in Hongarije", geeft Floris den Hartog - uitkomend in de klasse tot 90 kilogram - een blik in hun agenda. "Een prima testcase voor wat betreft onze vorm. Daarna zijn we een paar dagen thuis en wacht de Slowaakse uitdaging. De EYOF wordt één keer in de twee jaar gehouden en staat voor jonge sporters gelijk aan de beleving van Olympische Spelen. Je leeft een week lang in een soort Olympisch Dorp, ontmoet er andere atleten, ziet de Olympische vlam, maakt de officiële openingsceremonie mee en judoot in een fantastische entourage. Super professioneel dus. Mooier kán niet. Ik denk dat we onze ogen zullen uitkijken en enorm gaan genieten. ja, uiteraard proberen Jochem en ik ook te presteren. Hoe ver we kunnen reiken in dit veld? Dat is zeker bij een sport als judo heel moeilijk te voorspellen. Het enige wat je zelf in de hand hebt is je voorbereiding. Die is goed. We hebben de voorbije tijd keihard getraind en nemen in de dag een voor het EYOP wat gas terug, om daarna op het goede moment te kunnen pieken. Waar het allemaal toe gaat leiden, daar komen we vanzelf achter. Feit is dat we ons enorm verheugen op wat komen gaat."