Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Wielrennen is de mooiste sport die er is

Algemeen

Komende zaterdag om 19.00 uur wordt in Krimpen aan den IJssel een herstart gemaakt met de plaatselijke wielerronde. Ditmaal rijden dames 75 km in 25 ronden rond het winkelcentrum Crimpenhof. 

Jarenlang was Capellenaar Rob de Hair met zijn stichting WielerPromotie Rotterdam de organisator als het gaat om plaatselijke wieler- en hardlooprondes. Echter, werkzaamheden in Krimpen en een teruglopende belangstelling zorgden voor een abrupt einde van de Ronde van Capelle en andere lokale evenementen. Maar de echte liefhebbers van de ‘mooiste sport die er is’, naar mijn mening, kunnen op donderdag 4 augustus hun hart ophalen in Oostvoorne. Op nog geen 50 km van deze IJsselregio wordt die dag voor de 40ste keer de Profronde van Oostvoorne gehouden. Maar niet alleen de grote namen uit de Tour de France komen naar de badplaats, ook veel oud-coureurs als Erik Breukink rijden er hun eigen wedstrijd. Achter derny’s, wat het nog spectaculairder maakt. 

Ook de dames komen ieder jaar graag naar Oostvoorne en ditmaal is ook de beste renster aller tijden, Marianne Vos, weer van de partij. Net als Ellen van Dijk en tal van andere bekende rensters. In de middag rijden al de beste regiobeloften en amateurs over het licht glooiende parcours waar ‘s avonds grote namen als Fabio Jakobsen, Dylan van Baarle, Jos van Emden, Taco van der Hoorn, Danny van Poppel en tal van andere profrenners elkaar beconcurreren. Ieder jaar weer kom ik daar bekenden uit de regio tegen zoals Capellenaar Koos Zwildens en zijn vrienden maar ook Rob de Hair en veel anderen uit de IJsselgemeenten maken er een dagje uit van. Want waar kun je in de regio zoveel bekende wielrenners live aan het werk zien?

En dus droom ik al vele jaren van een navolging van dit zo uitstekend georganiseerde evenement. In Capelle of Krimpen. Want wat was het bijzonder dat de Tour de France op 4 juli 2015 door de gemeente ‘vloog’. De kans dat dit weer gebeurt in 2026 of 2027 is groot, maar waarom slaan de bouwers van De Harmonie, de winkeliers van De Koperwiek en Sportief Capelle niet de handen ineen om net als in Krimpen een lokale ronde rond het winkelcentrum te organiseren? En het liefst zoals in Oostvoorne.

Cor Hulsbus