• Het nu nog lege Blinkertgebied. Jongeren kunnen de Starterslening niet gebruiken om hier een appartement te financieren.
• Het nu nog lege Blinkertgebied. Jongeren kunnen de Starterslening niet gebruiken om hier een appartement te financieren. Foto: Huub Lakerveld

Beperkte opties voor jonge starters

Algemeen

CAPELLE • De gemeente faciliteert een starterslening voor 18- tot 35-jarigen, maar deze kan alleen gebruikt worden voor huizen tot 355.000 euro.

Capellenaren van 18 tot en met 35 jaar kunnen voor de aankoop van hun eerste woning via de gemeente een starterslening van maximaal 35.000 euro aanvragen. Dit geldt alleen voor een woning met een koopprijs tot de NHG grens 2022 (355.000 euro). Hoeveel woningopties hebben jonge Capellenaren eigenlijk als zij van deze lening gebruik willen maken bij de aankoop van een huis?

Een blik op huizensite Funda leert dat op het moment van schrijven 461 woningen te koop staan in de gemeente Capelle aan den IJssel. Jongeren die met een starterslening hun eerste huis willen financieren, hebben door de limiet van 355.000 euro beperkte opties; 87 woningen blijven over onder dit budget. Dat is ongeveer 18,9 procent van alle woningen die te koop staan. 

“De starter sluit de lening af met NHG (Nationale Hypotheek Garantie)”, aldus een woordvoerder van de gemeente. “Dat geeft starters extra zekerheid bij de aanschaf van hun eerste huis. De starterslening is bedoeld om de doelgroep die het meest in de knel zit te helpen. De grens die nu gehanteerd wordt zegt ook iets over de betaalbaarheid (maandlasten van de hypotheek) voor starters. Een duurdere woning betekent ook hogere lasten, die dan vaak voor de groep die het nu lastig heeft op de woningmarkt niet te betalen zouden zijn. Woningzoekenden met een inkomen passend bij die lasten komen dan weer niet in aanmerking voor de starterslening.”

De ogen zullen de komende jaren gericht zijn op nieuwbouwprojecten, zoals in het Rivium en op de locatie van De Blinkert. Jongeren kunnen bij dit laatste project in elk geval geen gebruikmaken van de starterslening. De 90 koopwoningen die hier zullen verschijnen kosten allemaal minimaal 360.000 euro, waarmee de NHG grens nipt overschreden wordt en het recht op de lening vervalt. Dat geldt ook voor de 42 nieuwe appartementen van Unify in Fascinatio. Voor een huis in Fellows (20 appartementen) kan de lening wel gebruikt worden. Een idee van de prijs van woningen in Rivium is er nog niet, zegt de woordvoerder. “De prijzen van woningen ligt aan de inzichten van de ontwikkelaar; dat wordt per project bepaald. Het is wel aan de gemeente om bij te sturen. De wens is een mix, zowel op het gebied van huur/koop als prijsvariaties. Daarbij horen dus ook woningen voor starters.”