• Paul Weyling in de exporuimte.
• Paul Weyling in de exporuimte. Foto: Jan Timmer

Tekeningen duiden Capelse geschiedenis

capelle • Tientallen mensen namen de moeite om afgelopen zaterdag het Dief- en Duifhuisje te bezoeken. Hun visite was de moeite waard. Aan de hand van oude pentekeningen van Arie Broere kregen ze een indruk van hoe Capelle er in vroeger dagen uitzag.

De expositie, die nog tot half oktober op elke tweede zaterdag van de maand te zien is, is samengesteld door Paul Weyling van de Historische Vereniging Capelle. Afgelopen zaterdag werd de tentoonstelling gecombineerd met een wandeling door historisch Capelle of liever gezegd, wat er van over is. "In de jaren zestig was de 'slooplust' erg groot in onze sterk groeiende gemeente", stelt Paul Weyling vast. "Daardoor is er, ondanks protesten van de groep Tot Behoud van Oud-Capelle, behoorlijk veel waardevols verdwenen. Deze groep stond overigens later mede aan de basis van onze historische vereniging."
Natuurlijk: wie er oog voor heeft kan nog het nodige aan historisch en cultureel erfgoed in Capelle zien. De slotgracht van het teloor gegane kasteel 't Slot ligt er nog, het voormalige gemeentehuis blijft een juweeltje en datzelfde geldt voor de Dorpskerk en het Van Cappellen Huis. Verder zijn er nog monumentale boerderijen te bewonderen aan onder meer de 's Gravenweg en is er het uit de 16e eeuw daterende Dief- en Duifhuisje. Mooi gerestaureerd en voorzien van markante eyecatchers zoals de dikke tralies op de begane grond en de deur op de eerste verdieping die toegang gaf tot het duivenkot aldaar.

"Het kleinste museum van Nederland", noemt Paul Weyling het gebouwtje dat ooit hoorde bij 't Slot. De expositie van de tekeningen van Capellenaar Arie Broere - ooit meesterlasser op de scheepswerf van Vuijk- laat het goeddeels verdwenen Capelle van vroeger tijden zien en lokt daardoor veel plaatsgenoten en oud-Capellenaren naar het Dief- en Duifhuisje. De tekeningen boden bovendien Paul Weyling een schat aan informatie. "Klopt" zegt hij. "Arie Broere was als tekenaar niet alleen 'ooggetuige' van zijn tijd, hij documenteerde de tekeningen ook. Daardoor konden we een flink aantal 'witte vlekken' of historische vermoedens in de Capelse geschiedenis uit de laat 19e en begin 20e eeuw alsnog invullen. Enorm waardevol voor iedereen die geïnteresseerd is in het lokale verleden."

Jan Timmer