• De rugbyers van Sparta eindigden dit seizoen als tweede.
• De rugbyers van Sparta eindigden dit seizoen als tweede. Foto: PR

Sparta Rugby zit in de lift

capelle • "We hebben de rugbybond inmiddels het verzoek gedaan om ons, hoewel we daar officieel geen recht op hebben, toch te laten promoveren", vertelt voorzitter Dorus Jacobs.

"De reden daarvoor is helder: het voorbije seizoen hebben we vrijwel alleen maar ruime overwinningen laten noteren. Dat we desondanks de titel misliepen had alles te maken met het feit dat de kampioen -de Rotterdamse Studenten- onverslaanbaar was. In onze twee duels tegen dat team konden we prima meekomen, alleen liepen we in de slotfase tegen onnodige scores op, waardoor we uiteindelijk geflatteerd verloren. Vanuit 'Rotterdamse hoek' kregen we overigens ook volop complimenten voor ons tegenspel. We waren de enige opponent tegen wie ze tot op de bodem moesten gaan om te winnen."

Dorus Jacobs moest zelf de competitie aan zich voorbij laten gaan. "Een knieblessure zorgde ervoor dat ik mijn schoenen aan de wilgen heb moeten hangen. Dat was een pijnlijke beslissing, want ik houd enorm van deze sport en de sfeer eromheen. Gelukkig kon ik als supporter en voorzitter van Sparta Rugby dicht op het team blijven en de mannen ondersteunen. De ploeg heeft het prima gedaan en zich zowel aanvallend als verdedigend sterk ontwikkeld. Mooi is ook dat we dit seizoen aardig wat jeugdspelers naar de hoofdmacht konden laten doorstromen. Leuke bijkomstigheid daarvan is dat je nu vaders met zonen in één team ziet spelen. Best bijzonder!"

Ook qua ledenaanwas zit Sparta Rugby in de lift. "Dat is positief, al moet ik er wel een kanttekening bij plaatsen", zegt Jacobs. "We zien vanuit Capelle aan den IJssel maar weinig nieuwkomers. Dat is jammer, temeer daar Sparta Rugby een Capelse vereniging is en we op ons complex aan de Bermweg alles te bieden hebben qua faciliteiten en sfeer. Rugby is zeker voor de jeugd een sport waarin je alles kunt vinden: een mooie uitlaatklep, discipline, sportiviteit en respect. Stuk voor stuk elementen waar de jeugd wat aan heeft. Het zouden redenen kunnen zijn waarom ouders hun kinderen juist naar onze vereniging sturen. De realiteit is echter dat binnen onze gemeente toch vooral de keuze valt op de hier traditioneel aanwezige voetbal-, korfbal-, hockey- en volleybalverenigingen. Niets mis mee hoor, maar Sparta Rugby is ook zeer de moeite waard om lid van te worden. Voel je welkom, zou ik willen zeggen!"