• Onaantrekkelijk uitzicht in Schenkel.
• Onaantrekkelijk uitzicht in Schenkel. Foto: André Steijger

Ergernis over vuiloverlast Schenkel

Algemeen

CAPELLE • Rondzwervend afval, ongedierte: bewoners van de Capelse wijk Schenkel zijn het goed zat. “Het is een troep bij de ondergrondse containers.”

“Ik woon al bijna 40 jaar in Schenkel,” vertelt buurtbewoner André Steijger. “De eerste 25 tot 30 jaar deed ik dat met enorm veel plezier. Daarna werd het helaas met het jaar minder, zoals met zoveel wijken in de regio met veel sociale woningbouw. “

“Diverse redenen zijn hiervoor aan te geven, maar we weten allemaal de oorzaken. Ik wil mij nu beperken met de onwil van zowel bewoners als de gemeente om de buitenruimtes fatsoenlijk te houden. Ikzelf heb al zeker 20 jaar contact met een medewerker van de gemeente Capelle over de afvalbergen naast de ondergrondse containers. Ook toen we nog bovengrondse containers hadden, speelde dit overigens al, maar dat probleem werd destijds grotendeels opgelost door uitbreiding van de containercapaciteit.”

Bende
Steijger stelt dat er tegenwoordig sprake van een wekelijks terugkerende bende naast de containers, afwisselend door de gehele wijk. “Tegen mensen die bij me op bezoek komen, zeg ik maar steeds dat deze troep voor de deur ‘normaal nooit zo erg is’. Maar ja, die weten inmiddels ook wel beter. Het is beschamend.”

Verstopt
“Zelf heb ik recent geprobeerd de zakken die nog dicht waren en nog niet door vogels of ratten aangevreten, in de containers te gooien, maar helaas. Ze waren of verstopt of gewoon overvol. De ophaaldienst werkt met sensors in de bakken. Als die vol dreigen te raken wordt er automatisch een wagen heen gestuurd. Tenminste, dat wordt gezegd, maar is absoluut niet waar.” Volgens André Steijger is de grootste oorzaak van het probleem dan ook het niet op tijd legen van de containers.

Vulmond
Als andere reden noemt hij dat de vulmonden van deze ondergrondse containers niet goed ‘gedimensioneerd’ zijn. “Een behoorlijk volle zak past er niet rechtstandig in. Je moet de zak eerst kantelen om deze vervolgens horizontaal in de vulmond te persen. Volwassenen lukt dat allemaal nog wel, maar kinderen die door hun ouders naar de container worden gestuurd met een overvolle vuilniszak niet. Resultaat, de eerste zak wordt naast de container neergezet en vormt een prooi voor alles kapot trekkende kraaien, meeuwen en ratten. En dan plaatst de gemeente matrixborden in de wijk met het verzoek om geen ganzen en eenden te voeren in verband met overlast van ratten. Nou, die zitten er voldoende hier in deze wijk. Maar die beesten komen er niet door die paar stukken brood, die door de kleintjes aan de eenden wordt gevoerd.”

Oplossing
Steijger hoopt dat de gemeente de vuilnissituatie gaat oppakken en kan bijdragen aan een oplossing voor de overlast. “Overigens wil ik wel een compliment geven aan de mensen van de groenvoorziening. Dagelijks is er een grote veegploeg in de weer in de wijk om het ergste vuil weer op te ruimen, maar het is eigenlijk dweilen met de kraan open. Ze kunnen niet elke dag overal zijn.”

Gemeente reageert op vuilnisoverlast
‘De gemeente zorgt voor het ophalen van afval en voldoende containercapaciteit. Sensoren in de ondergrondse afvalcontainers monitoren de vulgraad. Dit systeem werkt goed, maar kapotte sensoren komen voor. Die repareren we dan zo snel mogelijk. Soms lijkt de container vol, omdat-ie niet meer opent, maar dan is er sprake van klemzittend afval. Advies: vul een gewone grijze vuilniszak voor ongeveer 4/5. De zak past dan prima in de klep en kan zonder problemen de container in. We proberen met voorlichting dit nog meer onder de aandacht te brengen. Onze ‘containeradoptanten’ hebben een sleutel van de container en kunnen dit soort verstoppingen vaak oplossen. Een grotere afvalmond kan niet vanwege invalgevaar voor kinderen.’

Jan Timmer